Skolbomben gjord av vanliga ämnen

Åklagaren i fallet med den hemmagjorda petflask-bomben har ändrat brottsrubriceringen. Nu handlar det om framkallande av fara för annan eller ofredande.

Flera ungdomar ska ha legat bakom tillverkningen av den bomb som kastades in i Kvarnbergsskolan för ett par veckor sedan. Enligt åklagaren Ola Björstrand hade bomben tillverkats av ”sådant som finns i stort sett i varje hushåll”. Men när ämnena blandas skapas en kemisk reaktion som ger en mindre explosion och gasutveckling. Innehållet i bomben var också avgörande för hur man resonerade kring brottsrubriceringen.

Inledningsvis var det hela rubricerat som misshandel och allmänfarlig ödeläggelse. Det har nu ändrats till framkallande av fara för annan alternativt ofredande.

– Det absolut vägledande är den kemiska blandningens farlighet. När det handlar om allmänfarlig ödeläggelse så är det fråga om betydligt farligare saker som dynamit eller någonting som är giftigt. Men det betyder inte att den här bomben var ofarlig, det vill jag verkligen betona. Det kunde ha gått värre för flera, säger Ola Björstrand.

En pojke som är under 15 år gammal har tidigare förhörts, misstänkt för att vara den som kastade pet-bomben. Enligt åklagaren ska pojken själv ha kontaktat polisen när han såg det omfattande räddningspådraget. När ärendet avslutas blir det de sociala myndigheterna i Huddinge kommun som tar över fallet. Det är oklart om de drabbade kan få någon form av ersättning.

– I och med att det inte blir en sak som jag driver i tingsrätten så är det upp till den enskilde att ta tag i saken. Kanske via sitt försäkringsbolag eller om skolan har något som täcker, säger Ola Björstrand.