ANNONS

Skolborgarrådet om #pressatläge: ”Oroande”

Anna König Jerlemyr (M) och Olle Burell (S) uttalar sig om förskoleuppropets #pressatläge.
Anna König Jerlemyr (M) och Olle Burell (S) uttalar sig om förskoleuppropets #pressatläge.
Anna König Jerlemyr (M)
Anna König Jerlemyr (M), oppositionsborgarråd.
Olle Burell (S), skolborgarråd.
Olle Burell (S), skolborgarråd.
Förskoleuppropet #pressatläge har nått politikerna. Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlemyr (M) kallar situationen för "hjärtskärande".
– Det här är något som alla partier måste hjälpas åt att lösa, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).
ANNONS

Förskoleupprorets #pressatläge har sedan offentliggörandet i måndags fått många att reagera.

På Stockholms Stads hemsida går att läsa ”Förskolan stimulerar barnens lärande och utveckling och arbetar med språk, kultur, miljö och jämställdhet.”, men de berättelser som kommit fram under #pressatläge ger snarare en bild av en förskola där barnen passas än är en del av en fungerande verksamhet med pedagogik i centrum.

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd, är en av de som reagerat efter att ha tagit del av berättelserna.

– Det är väldigt sorgligt och jag blir ledsen när jag läser om den nedstämdhet som finns. Att de inte kan sova, får ont i magen och mår dåligt. Det är hjärtskärande, säger hon och fortsätter:

–  Jag har själv barn i förskoleåldern och när jag möter förskollärarna funderar jag på hur de egentligen mår, även om de utåt sätt är glada, säger hon.

Anna König Jerlmyr vill se en reform där det ska gå att göra karriär inom förskolan, där det till exempel ska finnas förstelärare, precis som det idag gör i skolan. Vidare bör förskolechefen få titeln rektor, och vara tvungen att ha gått en rektorsutbildning för att kunna tillträda tjänsten.

Det handlar om att uppgradera statusen, menar hon. Allt för att stärka den pedagogiska formen.

ANNONS

– Sen måste det finnas planeringstid. Om vi bara gör en sådan förändring tror jag att många skulle välja att stanna kvar i förskolan, säger hon.

”Oroande och upprörande”

Skolborgarrådet Olle Burell (S) håller med om att vittnesmålen är oroande och säger att han tar situationen på största allvar.

– Alla vi som har små barn i vår närhet och månar om dem kräver att förskolan ska hålla högsta kvalitét. Därför är det oroande och upprörande att läsa vittnesmål om anställda som mår dåligt eller barn som inte får det de har rätt till.

Utifrån den rådande situationen ska stadsdelsdirektörer, personaldirektörer och fackliga företrädare tillkallas för att tillsammans ta fram ett åtgärdsprogram som kan sjösättas snabbt.

– Det kan handla om personal- eller lokalförstärkningar. Den stora utmaningen grundar sig i samhällsutmaningar – brist på personal och mark att bygga nya förskolor på – inte om pengar, säger han.

– Det här är något som alla partier måste hjälpas åt att lösa – inte använda som något käbbel.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.