Skolborgarrådet: Avveckla religiösa friskolor

Olle Burell (S).
Olle Burell (S).
Efter nyheten om att flickor och pojkar delas upp på skolbussen till Al-Azharskolan i västerort, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) att han vill avveckla alla religiösa friskolor.

Olle Burell, skolborgarråd i Stockholm, kommer att driva frågan om avveckling av religiösa friskolor på Socialdemokraternas nästa kongress. Det säger han till SVT:s ABC:

– Jag har landat i att jag är helt emot att det ska kunna förekomma religiösa friskolor eller skolor som sorterar barn utifrån annan kulturell eller politisk bakgrund. Jag vill att mitt parti på den kongress som nu väntar tar tydliga steg mot att rensa bort de inslagen i det svenska skolsystemet. Jag vill att religiösa friskolor ska avvecklas.

Uttalandet kommer efter TV4-programmet Kalla Faktas uppmärksammade avslöjande att elever delas upp efter kön på Al-Azharskolans skolbuss. Olle Burell är inte enda politiker att reagera. Även statsminister Stefan Löfven fördömer skolans agerande.

Under dagens höll skolans rektorer presskonferens där de gav en förklaring till det som hänt.

Fritidsledarna, som hjälper barnen att komma på bussen, har berättat för rektorerna att uppdelningen beror på att det har varit stökigt. De som varit stökigast har blivit tilldelade platser längst fram tillsammans med en bussvärd. Det var pojkarna som bidrog mest till den stökiga miljön på bussarna och därför hamnade de främst och flickorna där bak.

– Sedan har det blivit en busskultur att flickorna, som umgås mycket med varandra, har satt sig längst bak och pojkarna längst fram, säger biträdande rektor Roger Lindquist.

Nu ska könsuppdelningen på skolbussarna upphöra.