Sköldis öde engagerade på nätet

Sköldis när han hittades.
Sköldis när han hittades.
Sköldis uppvärmd och inlindad i fleecefilt.
Sköldis uppvärmd och inlindad i fleecefilt.
Berättelsen om sköldpaddan Sköldis som hittades på Ingarö golfklubb har engagerat många Värmdöbor på sociala medier.

– Det engagemang och den kärlek som människor har visat betyder att han inte har dött förgäves, Catarina Krång.

Golfrundan på Ingarö slutade i en räddningsaktion för Värmdöbon Pia Ståhl och hennes man. Vid elfte hålet på banan låg en liten sköldpadda. Marken där den låg var nertrampad och den lilla varelsen verkade ovanligt slö.

Paret åkte hem, men kunde inte släppa tankarna på djuret.

– Vi tänkte att vi måste göra något, säger Pia Ståhl.

Dagen efter la hon ut en efterlysning på Facebook, men ingen verkade kännas vid sköldpaddan. Via tråden fick hon dock kontakt med nordens viltrehabilitering, som åkte och hämtade honom.

Sedan bar det iväg i ilfart till veterinärkliniken i Stockholm. Lilla Sköldis, som han fick heta, misstänktes ha både lunginflammation och blodförgiftning.

– Han var helt utmärglad, säger Catarina Krång, ordförande för nordens viltrehabilitering.

Veterinärernas teori är att någon släppt ut Sköldis redan i höstas och att han sedan fått spendera hela långa vintern på golfbanan.

– Det är tyvärr inte särskilt ovanligt att man släpper ut djur. Ägaren har kanske tänkt att den får ett liv i frihet, men en gulbukad kärrsköldpadda klarar inte våra vintrar, säger Catarina Krång.

Trots kuvös och intensivvård kom hjälpen dock för sent för Sköldis. Under tisdagseftermiddagen somnade han in.

– Jag hörde en djup utandning, liksom en suck, från där han låg och förstod att han var död, säger Catarina Krång.

Efter att historien om sköldpaddan fått snurr på sociala medier är det flera som har kritiserat golfbanan för att de inte räddat djuret, men klubbchefen menar att hon inte varit medveten om den.

– På en golfbana springer alla möjliga sorters djur, katter, rådjur och grävlingar. Det finns ett djurliv här, om killarna som sköter banan ser en sköldpadda så vet inte jag vad de skulle göra åt det. Vi har ingen möjlighet att leta efter en sköldpadda, säger Marie Lilja,

Veterinärräkningen för Sköldis landade på nästan 4000 kronor, men genom att många följt hans öde på Facebook, har kostnaden nästan täckts genom bidrag.

Nu väntar begravning hemma i Catarina Krångs trädgård på Ingarö.

– Det engagemang och den kärlek som människor har visat betyder att Sköldis inte har dött förgäves. Men jag önskar att någon hade reagerat tidigare, säger hon.