ANNONS

Sköldpaddan hittades i avloppet

Sköldpaddan Fredag var liten som en femkrona när hon hittades.
Sköldpaddan Fredag var liten som en femkrona när hon hittades.
Reningsverket Himmerfjärdsverket i Grödinge.
Sköldpaddan hittade 1987 på reningsverket i Grödinge.
Fredag bor med kompisarna April, September och Måndag.
Fredag bor med kompisarna April, September och Måndag.
Sköldpaddan Fredag var liten som en femkrona när hon hittades på reningsverket 1987. I dag är hon den äldsta av fyra sköldpaddor som bor i receptionen på Himmerfjärdsverket.
– Det enda folk pratar om är sköldpaddorna, säger Marianne Forsell, informationsansvarig på Himmerfjärdsverket.
ANNONS

Reningsverket Himmerfjärdsverket i Grödinge har hittat många konstiga saker i avloppet genom åren: löständer, nappar, leksaker och lego. Men det värsta måste nog vara sköldpaddan som hittades 1987.

– Personalen var nere i den så kallade gallersalen där man tar in vattnet, så såg man någonting i skraporna som rörde på sig. Så man plockade upp den helt enkelt, säger Marianne Forsell, informationsansvarig på Himmerfjärdsverket.

Marianne Forsell, informationsansvarig på Himmerfjärdsverket. Foto: Emilia Hedman

När sköldpaddan hittades var hon liten som en femkrona. I dag är hon den äldsta av fyra sköldpaddor som bor i en inhägnad bassäng i receptionen. Hon hittades på en Fredag och blev därför döpt till samma namn, de andra sköldpaddorna Måndag, April och September har reningsverket adopterat från privatpersoner.

– De har blivit en väldigt magnet, det ändå folk pratar om är sköldpaddorna, säger Marianne Forsell.

Sköldpaddorna bor i receptionen på reningsverket. Foto: Emilia Hedman

Personalen på Himmerfjärdsverket fick reda på att sköldpaddan Fredag var en hona av en person som var på besök.

ANNONS

– Vi har trott i 25 års tid att det varit en hane. Men så hade vi besök av en person som driver en zoo-affär. Då visade det sig att Fredag är en tjej, säger Marianne Forsell.

Man får vara med om mycket när man arbetar på ett reningsverk, Marianne är den som får ta emot alla samtal från förtvivlade personer som tappat sina dyrbara saker i avloppet.

– En gång var det en desperat kvinna som ringde och sa att hennes son hade hittat hennes plånbok och spolat ner ganska många tusentalskronor och hon undrade om vi kunde ta fiska upp dem när dem kom och sen ringa henne, berättar Marianne Forsell.

ANNONS