Skolelever har ätit kött från sjuka polska djur

Arkivbild.
Arkivbild.
Ännu har inga sjukdomsfall konstaterats på grund av det polska kött från sjuka djur som serverats i restauranger och skolkök i Stockholm.
Förutom virus och bakterier kan det finnas kemiska risker vid konsumtion om djuren behandlats med medicinska preparat.

Såväl skolelever som restauranggäster runt om i Stockholm, och även Uppsala, har ätit obesiktigat kött från sjuka djur från Polen.

Det handlar om totalt 239 kilo kött varav cirka 100 kilo redan har konsumerats.

– Resten av köttet är nu spårat och inräknat, säger Aron Lindén som är statsinspektör på livsmedelsverket.

Livsmedelsverket fick en varning om att kött från en polsk köttanläggning sålts till företag i Sverige. Slakteriet misstänks slakta sjuka djur under de tider på dygnet när slakten inte övervakas av veterinärer.

Serverats på sex restauranger

I Stockholmsområdet har sex restauranger i innerstan och söderort serverat det osäkra köttet. Även elever på flera skolor har ätit av köttet.

 I och med att köttet inte kontrollerats anses det osäkert. Det innebär inte per automatik att köttet är farligt att äta. Det går inte att veta eftersom det inte är kontrollerat. Ännu har ingen rapporterats blivit sjuk av det polska köttet.

Risk att djuren medicinerats

För att bli matförgiftad krävs det stora mängder av bakterier och virus i köttet. Det finns även kemiska risker vid konsumtion om djuren behandlats med medicinska preparat.

– Grossister och restauranger har köpt köttet i god tro, poängterar Aron Lindén. De har alla varit samarbetsvilliga.

Det är inte första gången som polskt kött uppmärksammats i Stockholm och Sverige. Många minns säkert hästköttskandalen 2013 då mat som hade deklarerats innehålla nötkött visade sig innehålla hästkött.