Skoleleverna vill slå Fuglesang i schack

På Kvarnbyskolan i Rinkeby är det schack som gäller.

Nu ska 16 elever delta i en tävling – bland motståndarna finns företagschefer och en astronaut.

– Det känns jättebra, jag är redo och taggad, säger 13-åriga Sainab Samir som spelat schack i sju år.

För barnen på Kvarnbyskolan är det svart-vit-rutiga brädet magiskt. Här står schack i fokus och koncentrationen är fullständig när de bänkar sig i klassrummet för att spela. Här spelar många av dem schack nästan varje dag.

– Det är kul att möta andra i turneringar och lära känna nya personer, man får nya kompisar, säger Seiyt-ali Ali, 10.

Den 29 maj ska 16 elever från skolan möta näringslivschefer och företagsledare i en parschackturnering i Stockholms galleria, arrangerat av Schackakademien. Varje barn och vuxen spelar tillsammans i ett lag och gör vartannat drag.

Bland deltagarna finns Gambros förre vd Sören Mellstig, Arvid Norman från Kinnevik – och astronauten Christer Fuglesang.

Sainab Samir tycker att det är lite pirrigt men kul.

– Första gången jag såg min bror spela schack var jag sex år och blev intresserad, sedan dess har jag hållit på. Jag brukar spela med kompisar och lillbrorsan, säger hon.

En av initiativtagarna är Johanna Valentin, vd för Utsiktstornet och medlem i Schackakademien. Hon hoppas att tävlingen ska bli ett återkommande moment.

– Det här är ett sätt att få människor att mötas på lika villkor. I schack spelar det ingen roll om du är tjej eller kille, ung eller gammal, eller varifrån du kommer. Det är ett sätt att bygga broar, säger hon.