Skolflicka fick inte vara stjärngosse

En flicka i tredje klass på Enskedefältets skola nekades att vara stjärngosse i skolans luciatåg, med motiveringen att skolan ville ha ett traditionellt och vackert luciatåg. Händelsen väckte stor uppmärksamhet på sociala medier när sajten Ajour berättade om det i förra veckan.

Enligt flickans mamma, som vill vara anonym, kom hennes dotter hem från skolan för två veckor sedan och berättade att hon inte fick vara stjärngosse.

– Jag fick svaret att de vill ha ett traditionsenligt luciatåg där flickor är tärnor och pojkar är stjärngossar. De har begränsat hennes rätt att få uttrycka sig, säger mamman.

Flickan fick veta att hon kunde välja på att vara pepparkaksgubbe, tärna eller tomte. Om hon inte bestämde sig skulle hon få räkna matte i stället för att vara med på repetitionerna och i luciatåget. Hon valde till slut att vara tomte.

Nu vägrar skolans rektor Svante Lööf att svara på frågor och hänvisar till att det löste sig.

– För mig är det här en ickefråga. Jag tänker inte kommentera det, säger Svante Lööf.

Han säger också att han kan tolka förordningarna och att kommunerna och rektorerna har självbestämmande över skolorna.

Dagen före luciatåget kom rektorn fram till flickan och frågade om hon var nöjd med att vara tomte. Hon sa att det var okej, eftersom hon hade övat in sångerna och kände att det var sent att ändra sig.

– Att han hänvisar till det när han säger att det är löst är rent oförskämt. De begränsade henne i en veckas tid från något som hon ville göra, säger mamman.

Miljöpartiet i Stockholm reagerade och har lämnat in en skrivelse till utbildningsförvaltningen där de vill att det förtydligas för skolorna att de har i uppgift att motverka traditionella könsroller och att flickor visst får vara stjärngossar och pojkar lucia.

För mig är det här en ickefråga.Svante Lööf, rektor