Skolfoto slopas på förskolan

Louise Caesar med sina treåriga tvillingdöttrar Liv och Nina. De är besvikna att det inte blir något skolfoto i år.
Louise Caesar med sina treåriga tvillingdöttrar Liv och Nina. De är besvikna att det inte blir något skolfoto i år.
Beslutet om avgiftsfri förskola ska motarbeta barnfattigdom i Sundbyberg. Nu ställs skolfoto in för 2 000 barn, vilket upprört föräldrar.

– Jag förstår inte problemet, det är ju valfritt att köpa bilderna, säger tvillingmamman Louise Caesar.

Louise Caesar fick nyligen hem ett brev från förskolan Vargen där hennes treåriga tvillingdöttrar Nina och Liv går. Där stod att skolfotograferingen ställts in, eftersom Sundbybergs förskolor nu ska vara avgiftsfria.

– Det var väldigt snopet. Skolfoto är en liten sak som betyder så mycket, både familjen och flickornas mor- och farföräldrar hade sett fram emot bilderna, säger Louise.

Eftersom det inte finns något tvång för föräldrar att köpa de fotografier som skickas hem, gjorde beskedet henne förvånad.

– Jag förstår inte problemet, det är ju valfritt att köpa bilderna och jag tror faktiskt föräldrar är medvetna om sin livssituation. Det här är gruppbestraffning. Det känns som att kommunen behandlar oss vuxna som barn.

2012 togs beslutet om avgiftsfri förskola i Sundbyberg.

– Vi har valt lösningen för att inte belasta föräldrar med några extra avgifter eller kostnader inom ramen för barnomsorgen i Sundbyberg, säger Mariam Osman Sherifay (S), ordförande i förskolenämnden.

Ett helt paket skolfotografier har kostat cirka 800 kronor per barn. Det kan slå hårt mot familjer som har det svårt ekonomiskt, menar Mariam Osman Sherifay.

Men man måste ju inte köpa några bilder.

– Det är valfritt, men jag tror det finns en press hos många att köpa bilder. Man vill inte vara sämre än någon annan, säger hon.

Många föräldrar har protesterat. Och nu blir det upp till förskolorna själva att arrangera fotografering. Personalen tar bilderna, som föräldrarna får på e-post.

Louise Caesar är skeptisk.

– Det är bättre än inget, men det blir inte samma sak med en utskrift. Förskolepersonalen är inga barnfotografer heller, det blir nog inte så lätt för dem, säger hon.

Men Mariam Osman Sherifay tror att just det kan vara en fördel.

– Förskolepersonalen dokumen­terar barnen dagligen vilket gör att barnen känner sig trygga. Föräldrarna får sedan bilderna helt gratis.

Men hur och när fotograferingen ska ske är oklart.

– Det är upp till förskolorna att planera när det passar, men eftersom det varit på årlig basis så kan det bli så, säger förvaltningschefen Svante Tolf.

Vad för typ av fotografier det blir får skolorna själva bestämma.

– De kommer att tas gruppbilder och de förskolor som jobbar med individuell fotografering kommer att kunna skicka hem sådana bilder också, ungefär som de som sitter vid barnens klädkrokar, säger Svante Tolf.

Fakta

Blöjor och utflykter gratis

Utöver förskoletaxan ska den kommunala förskolan vara gratis.

Beslutet togs mot bakgrund av en rapport från Rädda barnen som visade att 13 procent av barnen i Sundbyberg var fattiga 2008.

Taxan beräknas utifrån familjens bruttoinkomst. Maxtaxan är i dag 1 260 kronor.

Avgiften för föräldrar med låga inkomster kan komma att sänkas, en utredning börjar i höst.

Källa: Sundbybergs stad