Skolgårdar kan få liv även sommartid

På sommarloven ligger Kungsholmens skolgårdar öde.

Onödigt, tycker stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C), som vill se dem fyllda med loppisar och uteserveringar.

När skolorna töms och sommarlovet börjar lämnas skolgårdarna mer eller mindre tomma under nästan två månader. Det tycker Centerpartiet, med Per Ankersjö i spetsen, är rent slöseri med dyrbar stadsyta, som skulle kunna fyllas med liv och rörelse.

– Vi har varit bortskämda med mycket plats i Stockholm. Det kommer det inte att finnas i framtiden. När kampen för att hitta kvadratmetrar hårdnar finns en stor outnyttjad resurs i skolgårdarna som står tomma på sommaren. Varför inte ha restauranger och uteserveringar där?, säger Per Ankersjö.

För Kungsholmens del är det Kungsholmsgymnasiets och S:t Eriks gymnasiums skolgårdar centern har för ögonen.

– Och, det här är kanske som att svära i kyrkan, men platsen där Stadshuset står, Borgargåden, skulle kunna användas bättre.

Per Ankersjö säger att hans förhoppning är att stadens skolgårdar ska öppnas upp för olika evenemang lagom till nästa sommar, även om inga andra partier har hakat på förslaget än.

– Vad de kan ha för invändningar? Det enda jag kan tänka mig, förutom rent byråkratiska regler, är att kombinationen uteserveringar med alkohol och skolgårdar tar emot.

Kan inte skolgårdarna fyllas med icke-kommersiella verksamheter också?

– Jo absolut. Det skulle kunna vara amatörteatrar, musikverksamhet eller konserter till exempel.

Inspirationen kommer föga förvånande från New York.

– I många amerikanska städer, New York, Portland, Oregon, är de duktiga på att använda döda ytor. De är inte lika fyrkantiga och byråkratiska som vi är här, säger Per Ankersjö, och fortsätter

– Det ska byggas 140 000 nya bostäder i Stockholm, då måste vi också ge staden något i utbyte. Vi måste arbeta för att det blir mer roligt. Dessutom har vi inte råd med en massa tomma ytor.

Fakta

Kaffepaus på Borgargården

Kungsholmens gymnasium skolgård.

S:t Eriks gymnasiums skolgård.

Borgargården, Stadshuset.

Centerpartiet föreslår att platserna borde fyllas med till exempel uteserveringar, food trucks, restauranger, marknader, kaffecyklar, teatrar eller loppisar.