ANNONS

Skolk ökar bland elever på Lidingö

Allt fler elever på ­Lidingö skolkar. Det visar ny statistik från Centrala studiestödsnämnden (CSN).
ANNONS

Andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av skolk har ökat på Lidingö. För tre år sedan var siffran 4,2 procent. Men läsåret 2013/2014 var det 8,3 procent av eleverna som hade för hög frånvaro.

– Det är en bekymmersam ökning. Men det som är viktigt att komma ihåg är att i undersökningen jämförs alla fristående och kommunala elever på Lidingö – oavsett var de är folkbokförda, säger Bengt-Olof Wiberg, tillförordnad utbildningschef i Lidingö kommun.

Han menar att 860 av 1013 elever är folkbokförda på Lidingö.

– Övriga kommer från andra kommuner, och det är ju möjligt att Lidingö inte var deras val och därför inte vill gå här och skolkar därför.

Studiebidraget dras in vid upprepad ogiltig frånvaro under fyra timmar eller mer under en månad. Skolorna rapporterar in frånvaron till CSN, som tar kontakt med eleven eller med föräldrarna. Om inget nytt tillkommer om varför eleven varit borta dras pengarna in.

Stockholm är det län som hade flest skolkare det gångna läsåret: 9,4 procent.

– Lidingö ligger ändå under länets snitt. Men siffran är ändå hög och vi får syna den närmare efter sommaren, säger Bengt-Olof Wiberg.

I hela landet var det 21 200 elever som fick studiebidraget indraget, vilket motsvarar 6,5 procent av alla elever. 63 procent är pojkar, 37 procent är flickor. Fristående skolor rapporterar en högre andel skolkare än de kommunala.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.