Skolkamrater protesterar mot utvisningen av Laziz

Elever vid Fredrika Bremergymnasiet lämnade i förra veckan över 2 500 namnunderskrifter i protest mot utvisningen.
Elever vid Fredrika Bremergymnasiet lämnade i förra veckan över 2 500 namnunderskrifter i protest mot utvisningen.
18-årige Haningebon ­Laziz Sharifov – en av landets största boxningstalanger – ska utvisas från Sverige ett halvår innan studenten.

Hans skolkamrater kämpar in i det sista för att han ska få stanna.

Ödet kring boxningstalangen Laziz Sharifov, 18, från Jordbro har engagerat stora delar av landet.

Nyligen fick han och hans familj ett slutligt nej på sin sista överklagan om asyl och Laziz sitter sedan förrförra veckan i deporteringsförvaret i Flen i väntan på utvisning i början av november.

Som uzbeker tillhörde ­Laziz och hans familj en minoritet i gamla hemlandet Kazakstan. ­Föräldrarna har vittnat om brutalitet från den kazakiska polisen vilket var en av anledningarna till att man flydde 2008.

Lokaltidningen Mitt i skrev 2010 om utvisningshotet mot Laziz och hans familj, men då sköts utvisningen upp tills vidare.

Nu tre år senare verkställs den. Familjen Sharifov anses inte ha tillräckliga skäl för att stanna. Men många tycker att det är moraliskt fel.

Laziz och hans familj har bott här i snart sex år och utvisningen borde i så fall ha skett betydligt tidigare, menar hans ombud, tränare, vänner och lärare. 18-åringen ska tillsammans med sin äldre bror flygas till Kazakstan, därefter ska hans mamma och yngre bror komma.

– De väntar tills han är myndig och kastar nu ut honom efter snart sex år. Det är inte humant. Han har hela sin framtid här, skulle gå ut gymnasiet om bara några månader och är svensk juniormästare i boxning, säger skolkamraten Lina Eriksson på Fredrika Bremergymnasiet där många är oroliga över situationen.

– Vi har inte kunnat tänka på skolan sista veckorna.

Laziz klass från barn- och fritidsprogrammet åkte i onsdags till Migrationsverket i Solna för att lämna över namninsamlingar.

Det rör sig om tusentals namn som protesterar mot utvisningen.

Igår måndag hölls även en demonstration utanför Migrationsverket.

Lokaltidningen Mitt i talade med Laziz själv i förra veckan då han satt på förvaret i Flen. Det var då inte klart när han skulle flygas ut.

– Stödet är stort och vi får se om det ger resultat. Jag hoppas att Migrationsverket och polisen ändrar sig.

Vad tror du kommer hända i Kazakstan?

– Eftersom vi flydde så är det stor risk att vi hamnar i fängelse.