Skolköket: Mössen ingen hälsofara för eleverna

I förra veckan berättade Mitt i att Hackstaskolans tillagningskök haft påhälsning av möss och silverfiskar.

Men enligt skolan är det ingen risk att eleverna fått i sig förorenad mat.

Hackstaskolans kök lagar mat till cirka 800 elever, på Österåkers gymnasium, Åkerstorpsskolan och förskolorna Berga, Skåvan och Klippan.

Vid en inspektion i köket nyligen upptäcktes silverfiskar och spår av möss i ett par förråd.

Både musbajs, ett musbo och andra spår upptäcktes och flera möss har också fångats i utlagda fällor.

Kökspersonalen har även fått slänga söndergnagda förpackningar, med mjöl och andra torrvaror, där mössen varit framme.

Men Måns Waldensten, kökschef på Hackstaskolan, betonar att personalen aldrig chansat och använt mat där möss eller silverfiskar kan ha varit framme.

Så det finns ingen risk att barnen fått i sig förorenad mat?

– Nej, vi har varit extremt noggranna och hellre slängt än använt torrvarorna. Man ser tydligt när mössen gnagt hål på påsarna, säger han.

Kommunens miljö-och hälosenhet har krävt att skolan åtgärdar problemen.

För att göra detta är både fastighetsägaren och skadedjursbekämpare inkopplade. Just nu tätas förråden för att mössen inte ska komma in i köket i fortsättningen.

Torrvarorna förvaras även i slutna skåp tills mössen är helt borta.

Ann-Charlotte Andersson, kostchef på kommunen, säger att skolan haft problem med möss under året. Inga andra skolkök har varit drabbade de senaste åren.

– Hacksta har haft problem till och från sedan de började spränga för bostäder nedanför Hackstaskolan. Skogsmössen blev nog oroliga när de började bygga i deras skogsdungar, säger hon.

Maria Lindström, chef för miljö-och hälsoskyddsenheten, betonar vikten av att skadedjuren försvinner.

– Verksamheten måste snabbt agera för att stoppa det här. De har ansvaret för att säkra att de livsmedel som serveras är säkra för eleverna, säger hon.

Fakta