Skolmat lagad från grunden kan få pris

Michael Bäckman, skolkökschef på Annerstaskolan.
Michael Bäckman, skolkökschef på Annerstaskolan.
Annerstaskolan fick tre prestigefyllda nomineringar när White Guide Junior presenterade årets skolmatsrestauranger.

Skolmaten i dag är något helt annat än för bara några år sedan.

Svensk skolmat har inte alltid haft ett bra rykte. Det vet också skolkökschefen Michael Bäckman.

– Det har skett en enorm förändring de senaste åren, bland annat har intresset för den offentliga gastronomin ökat. Det har lett till att kockar i dag tar klivet över till vår sektor, säger han.

På nio år har han transformerat Annerstaskolans matsal till en av landets ledande skolmatsrestauranger. Vägen dit har varit kantad av svett och tårar. Michael Bäckman började med att göra sig av med alla halvfabrikat.

In kom ekologiska råvaror, en salladsbuffé med granatäpple, bönor, pasta, rucola, röror och dressingar – och mat lagad från grunden.

Färskt bröd serveras dagligen. Andelen ekologiska råvaror har gått från noll till 30 procent.

– Skolmatsalen ska vara som en lärosal där barnen kan lära sig allt om mat. Barn äter allt så länge det smakar gott. Sedan kan de ha fått lära sig hemifrån att lamm smakar kofta och att lever är äckligt.

Michael Bäckman menar att samarbetet mellan skolan och hemmet behöver förbättras.

– Genom att informera och bjuda in föräldrar till skolrestaurangen kan många myter om vad barn äter och inte äter brytas. Vi skulle också få husmanskosten att leva vidare.

Michael Bäckman har nu blivit nominerad i kategorin Årets skolkock för tredje året i rad. Utmärkelsen går till kockar som ”med stor lyhördhet, hög kompetens och god förmåga att kommunicera lyckas sätta matgästen i centrum”.

Tommy Hellsten, rektor på Annerstaskolan, nominerades i kategorin Årets gastronomiska rektor.

Annerstaskolan nominerades i kategorin Årets skolrestaurang.