ANNONS

Det är skolmatsalen där det slängs minst mat

Kokaliteskolan slängde minst mat under veckorna.
Kokaliteskolan slängde minst mat under veckorna.
Eleverna fick ta emot priset på skolavslutningen.
Eleverna fick ta emot priset på skolavslutningen.
matavafall
Matavfall, arkivbild.
50 skolor utmanade varandra i att under två veckor slänga så lita mat som möjligt. Vinnarskolan slängde 1,16 gram per elev och dag. Nu ska de bygga ett växthus för prispengarna.
ANNONS

Under två veckor har 50 skolor utmanat varandra i att slänga så lite matavfall som möjligt. Skolan som slängde minst lovades 20 000 kronor för att göra något kul för eleverna.

– Jättekul att intresset håller i sig och att så många vill vara med. Man märker att det finns ett härligt miljöengagemang bland elever och personal på skolorna, säger Beatrice Tjärnhell projektledare på SÖRAB, i ett pressmeddelande.

Det är Sörab som ligger bakom matsalskampen och skolor från nio ägarkommunerna har fått ställa upp. Sammanlagt har runt 20 000 skolelever försökt minska svinnet innan jul.

Vinnarna blev Kokaliteskolan i Sollentuna där svinnet hölls nere på 1,16 gram matavfall per elev och dag. Tvåa blev Ekenbergsskolan i Solna där klasserna utmanade varandra och vinnarklassen bara slängde 100 gram mat på två veckor. Tredjepristagaren blev I ur och skur, Utsikten på Lidingö.

Kokaliteskolan har bestämt sig för att bygga ett växthus för prispengarna där eleverna ska får lära sig mer om kretslopp och återvinning. Priset delades ut på elevernas skolavslutning.

-Att få dela ut prispengar och träffa miljöhjältarna i den här tävlingen är en rolig arbetsuppgift. Speciellt kul att få komma på Kokaliteskolans fina julavslutning, skriver Beatrice Tjärnhell i ett mail till Mitt i.

Tvåan och trean får 15 000 respektive 10 000 kronor var.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.