ANNONS

”Skolmiljön är stressig”

Hanna Ericson och Isabella Hübbert har denna höst börjat i samma klass på Upplands-Brogymnasiet. De menar att andras åsikter och en stökig skolmiljö får många att må dåligt.
Hanna Ericson och Isabella Hübbert har denna höst börjat i samma klass på Upplands-Brogymnasiet. De menar att andras åsikter och en stökig skolmiljö får många att må dåligt.
Många ungdomar i Upplands-Bro mår psykiskt dåligt. Särskilt flickor i nian utmärker sig med att ofta vara deppiga, ha sömnproblem och huvudvärk. Det visar resultaten från en stor enkätundersökning.
ANNONS

40 procent av flickorna i nian i Upplands-Bro känner sig ofta ledsna och deppiga utan att veta varför. 60 procent brukar ha problem med att somna minst en gång i veckan och ungefär hälften av dem har ofta huvudvärk.

Det här visar resultat från Stockholmsenkäten. Den består av svar från drygt 19 000 elever från årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 i 16 av länets kommuner. Eleverna svarade våren 2014 anonymt på frågor om psykisk hälsa, alkohol-, tobak- och droganvändning och brott.

Hanna Ericson och Isabella Hübbert har börjat på det samhällsvetenskapliga programmet med medieinriktning på Upplands-Brogymnasiet. De står vid tre träbänkar utanför skolentrén där marken är översållad med fimpar.

Att många av deras jämnåriga ofta mår psykiskt dåligt kommer inte som någon överraskning.

– Många tjejer utstrålar att de mår bra, men innerst inne mår de dåligt. Jag har många kompisar som ofta har ont i magen och huvudet. Det gäller även mig, säger Hanna Ericson som anger hormonrubbningar som en möjlig förklaring.

Hanna Ericson tror att tonårstjejer många gånger bryr sig alltför mycket om hur de uppfattas av andra.

– Jag tror också att familjproblem får många att må dåligt. För min del kan jag störa mig mycket på om någon har snackat skit om mig, säger hon.

Isabella Hübbert tycker att skolmiljön kan vara stressig. Både hon och Hanna Ericson skulle gärna se att lärarna var strängare.

– Det är ofta stökigt i klassrummet så att man blir okoncentrerad. Samtidigt har vi ofta prov. Hinner man inte förbereda sig bra under lektionerna blir det pressande, säger Isabella Hübbert.

ANNONS

När det gäller tobak och alkohol har användandet minskat något bland Upplands-Bros ungdomar. 22 procent av pojkarna i nian uppger att de någon gång varit berusad. 32 procent av de jämnåriga flickorna svarar samma sak.

Det finns ingen entydig förklaring till varför många unga flickor i kommunen mår dåligt, menar Kaj Söder, nytillträdd utbildningschef i Upplands-Bro kommun.

– Skolan spelar en viktig roll i ungdomarnas vardag och varje skola kommer att analysera enkätsvaren från sina elever, säger han.

Kaj Söder menar att kommunen har bra resurser för att stärka elevernas hälsa. Det finns en samlad enhet med skolsköterskor, psykologer och kuratorer. Upplands-Bro har till skillnad från andra kommuner ingen tjänsteman som jobbar med drog- och brottsförebyggande frågor.

– Jag tycker personligen att det saknas en funktion som kan samordna de insatser som till exempel fältassistenter, elevhälsan och polisen står för, säger Kaj Söder.

Fakta

Sömnbesvär och dålig aptit

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.