ANNONS

Skolor i Enskede och Stureby varnar för man i bil

sturebyskolan
Flickan lyckades ta sig loss och springa tillbaka till Sturebyskolan.
En 12-årig flicka stoppades av en man på Bastuhagsvägen i Stureby i tisdags. Han tog tag i hennes armar och försökte dra in henne i en bil, enligt polisanmälan.
I ett brev till föräldrar uppmanar Sturebyskolan och Enskede skola föräldrar och elever att vara extra uppmärksamma.
ANNONS

Händelsen inträffade klockan 13.30 på tisdagseftermiddagen. En 12-årig flicka hade följt en kompis hem och var på väg tillbaka till Sturebyskolan när en bil stannade intill henne. En man klev ur bilen, gick fram till flickan, tog tag i hennes armar och försökte dra in henne i bilen, enligt polisanmälan.

– Flickan började skrika och sparka och lyckades slita sig loss. Hon sprang tillbaka till skolan, säger Hampus Johannesson, kommunpolis vid Globenpolisen.

Skolan gjorde omedelbart en polisanmälan. Polisen rubricerar händelsen som försök till människorov. Ingen misstänkt är gripen.

Många läsare brukar fråga efter signalement vid liknande händelser. Men det är ingenting som polisen vill gå ut med.

– Jag tror inte att det ger särskilt mycket för allmänheten. Signalement är så allmänt hållna och ofta subjektiva. Det kan bli väldigt fel och vi vill inte misstänkliggöra människor. Dessutom kan det dyka upp vittnen, och om de har läst ett signalement i tidningen kan det skada bevisföringen, säger Hampus Johannesson.

Rektor informerade föräldrar

Martin Widholm, rektor på Sturebyskolan, informerade om händelsen i ett mejl som skickades till alla vårdnadshavare på tisdagen.

Det är en balansgång; jag vill inte oroa, men samtidigt tror jag att de flesta vill veta.

Martin Widholm, rektor Sturebyskolan.

– Det hände kanske 600-700 meter från skolan, men det hände under skoltid. Jag känner att jag måste informera om en sådan här händelse. Dels är det något allvarligt som har hänt och det finns en hotbild eller vad man ska kalla det. Dels var det elever som tog hand om den här flickan innan hon kom till mig, och jag vet att det väldigt snabbt kan bli spekulationer. Det är en balansgång; jag vill inte oroa, men samtidigt tror jag att de flesta vill veta, säger Martin Widholm.

I brevet uppmanar han vårdnadshavare att vara extra uppmärksamma.

ANNONS

– Ja, jag vill ändå uttrycka mig så. Jag har ju ingen aning om vad det här handlar om. Jag uppmanade också vårdnadshavarna att inte sprida det här på sociala medier för att undvika ryktesspridning, särskilt med tanke på flickan. Men det hjälper inte, det gör de ändå.

Martin Widholm informerade sina rektorskollegor i Enskede-Årsta-Vantör om händelsen. Enskede skolas rektor gick också ut med ett mejl till vårdnadshavarna där de uppmanades att var extra uppmärksamma även kvällar och helger.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.