ANNONS

Skolor fick besök från yttre rymden

Astronauten Richard Richards och hans kollega Viktor Savinykh svarade på Rudbeckselevernas frågor.
Astronauten Richard Richards och hans kollega Viktor Savinykh svarade på Rudbeckselevernas frågor.
Katja Nordström, 18, Viby:  – Om jag hade fått chansen hade jag tagit den, även om det är läskigt. Att få se jorden från ovan känns som en unik upplevelse.
Katja Nordström, 18, Viby: – Om jag hade fått chansen hade jag tagit den, även om det är läskigt. Att få se jorden från ovan känns som en unik upplevelse.
Mona Shahoon, 18, Sundbyberg:  - Ja, det vore coolt att se jorden från ett annat perspektiv. Jag vill bli ingenjör och gärna forska inom det här området, till exempel på hur man kan överleva i rymden.
Mona Shahoon, 18, Sundbyberg: - Ja, det vore coolt att se jorden från ett annat perspektiv. Jag vill bli ingenjör och gärna forska inom det här området, till exempel på hur man kan överleva i rymden.
Felix Hagert, 17, Edsberg:  - Jag vill nog inte det, det känns läskigt för det är så mycket som kan gå fel. Men det vore häftigt att få uppleva tyngdlöshet.
Felix Hagert, 17, Edsberg: - Jag vill nog inte det, det känns läskigt för det är så mycket som kan gå fel. Men det vore häftigt att få uppleva tyngdlöshet.
Sebastian Stenlund, 17, Sjöberg:  - Ja det verkar spännande, och roligt att kunna säga att man varit i rymden - det är det inte så många som kan göra.
Sebastian Stenlund, 17, Sjöberg: - Ja det verkar spännande, och roligt att kunna säga att man varit i rymden - det är det inte så många som kan göra.
I dag fick 40 skolor i Mälardalen besök från yttre rymden.

Inför en fullsatt aula i Rudbecks gymnasium svarade två astronauter på frågor om allt från utomjordingar till toalettbestyr i tyngdlöshet.
ANNONS

När Viktor Savinykh för första gången såg en bild på den ryska satelliten Sputnik 1 bestämde han sig. I stället för en framtid inom järnvägen höjde han blicken mot himlen och satsade allt på en karriär som astronaut.

24 år senare fick han till slut lämna jordens atmosfär och uppleva tyngdlösheten.

– I det ögonblicket var jag världens lyckligaste människa, berättade han inför en fullsatt aula på Rudbecks gymnasium.

Efter föreläsningen svarade han och hans amerikanska astronautkollega Richard Richards på frågor från publiken.

Var månlandningen på riktigt? Ja, det är klart att den var.

Hur gör man på toaletten? Man gör det snabbt.

Luktar rymden? Nej, men flera astronauter på liten yta gör det.

Och så förstås den mest kittlande frågan av alla: finns det liv utanför jorden?

– Ja, jag tror på utomjordingar, och nej, jag har aldrig sett någon. Men någonstans bland alla stjärnor och planeter där ute måste det finnas liv, sa Richard Richards.

ANNONS

Besöket är en del av programmet i en årlig konferens där 100 astronauter varje år träffas runt om i världen. I år var första gången i Sverige, och i onsdags besökte de 40 skolor i Mälardalen.

– De avsätter alltid en konferensdag till utåtriktade aktiviteter, och det vi tycker är viktigast är att få ut dem i skolorna, säger Johan Marcopoulos på Rymdstyrelsen som arrangerar astronautkongressen på KTH och fortsätter:

– Vi valde att förlägga det till gymnasieskolor eftersom eleverna har en bra nivå för att kunna ställa frågor.

Ett syfte med skolbesöken är att inspirera eleverna till att läsa vidare inom matematik och naturvetenskap. Och flera elever som Mitt i talade med fick blodad tand efter föreläsningen (se enkäten).

Inte så konstigt, för om man vill få elever att sikta mot stjärnorna – vad smäller då högre än ett besök än ett besök från yttre rymden?

– Det var fantastiskt roligt att de kom hit, säger Anders Unosson som är rektor på el- och teknikprogrammet.

Enkätfråga: Skulle du vilja åka till rymden?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.