ANNONS

Dålig luft i skolor – Huge riskerar böter

Trångsundsskolan är en av Huges fastigheter där ventilationen behöver åtgärdas.
Trångsundsskolan är en av Huges fastigheter där ventilationen behöver åtgärdas.
Flera skolor och idrottshallar i Huddinge har dålig luft.
Nu är kommunen trött på att fastighetsägarna ignorerar problemet och hotar med viten i 400 000-kronorsklassen.
ANNONS

Flera skolor och idrottshallar i Huddinge har inte godkänd ventilation. Kommunen har påpekat detta för det kommunala fastighetsbolaget Huge under lång tid utan att det har åtgärdats.

Nu har kommunen fått nog och hotar med vite på 25 000 kronor per fastighet om inte felen åtgärdas. Totalt handlar det om 17 fastigheter varav tre stycken är privata fastighetsägare så som bostadsrättsföreningar, resterande 14 är Huges.

Det handlar bland annat om Trångsundsskolan, Östra grundskolan, Björkängshallen och Huddingehallen.

– Det går inte att ha dålig ventilation i en skola när eleverna behöver energi för att klara skoldagen. Det är ytterst viktigt med ventilationsfrågor, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden.

Ovanligt med vite

Enligt honom är det första gången på länge som kommunen hotar ut vite på grund av bristande ventilation.

– Antingen har de inte gjort en kontroll eller så har de gjort en kontroll men sedan inte vidtagit de åtgärder som de har skyldighet att göra enligt plan- och bygglagen. Vi har haft en dialog med fastighetsägarna i mer än ett års tid om ventilationen och har nu kommit till beslut om vitesföreläggande eftersom vi har förstått att det här inte är prio för fastighetsägarna, säger han.

För att undvika vite har fastighetsägarna tre månader på sig att lämna ett godkänt OVK-protokoll, en obligatorisk ventilationskontroll för att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar.

”Kan bli mycket bättre”

Enligt Henrik Örneblad, affärsområdeschef på Huge, har man redan hunnit åtgärda tre av fastigheterna och han tror att resterande kommer att kunna åtgärdas under året.

– En del saker är svårare att åtgärda än andra, så vi har lämnat in ett förslag till kommunen om när vi tror att allt kan vara åtgärdat. Sen återstår det att se om kommunen tycker att det är en bra plan, säger han.

ANNONS

Samtidigt har han förståelse för att kommunen hotar med vite.

– Jag tycker att vi kan bli mycket bättre på det här än vad vi har varit, säger han.


Läs även:

Nu ska Huddinge bli giftfritt

Tjuvfiskare stängde sjö med 100 meter nät