Två skolor från Sollentuna är i final i White Guide Junior

Lunch Silverbäckens skola Sollentuna
White Guide Junior gjorde oanmält besök i matsalen och i köket och intervjuade elever, berättar Birgitta Falkenborg på Silverbäckens skola.
På tisdag den 17 september utses vinnarna i tävlingen White Guide Junior i Malmö. I den nya kategorin ”Årets Pep Skola” som White Guide Junior delar ut i samarbete med Generation Pep är två av tio finalister från Sollentuna – Silverbäckens skola och Runbacka skolor.

– För att vinna det priset måste man arbeta bra med fysisk aktivitet men också uppfylla alla kriterier för White Guide Junior med goda och näringsriktiga måltider. Så det är ett slags dubbelpris, säger Birgitta Falkenborg, biträdande rektor på Silverbäckens skola.

Totalt var 250 skolor och förskolor i Sverige anmälda till tävlingen. White Guide Junior har under året åkt runt och gjort oanmälda besök där de har bedömt helheten – smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och annat som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna.

Tio skolor gick till final

Tio skolor har gått till final i kategorin ”Årets Pep Skola”, och två av dem är alltså från Sollentuna.

På tisdag utses vinnarskolan på Slagthuset i Malmö. Bland andra kategorier som också avgörs finns Årets Skolrestaurang, Årets Skolkock, Årets Måltidschef och Årets Klimatkök.

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Kronprinsessparet är initiativtagare och driver nu, tillsammans med andra aktörer i hela samhället, ett långsiktigt folkhälsoarbete med barn och unga i fokus.