ANNONS

Miljonskillnad mellan skolor

<b>Vinnare: Tallbohovskolan</b>  Agneta Landin, rektor: "Pengarna behövs, men de räcker bara knappt till för att täcka det underskott vi redan har. Jag vet inte vad vi mer skulle kunna dra ner på för att få en budget i balans."
<b>Vinnare: Tallbohovskolan</b> Agneta Landin, rektor: "Pengarna behövs, men de räcker bara knappt till för att täcka det underskott vi redan har. Jag vet inte vad vi mer skulle kunna dra ner på för att få en budget i balans."
&lt;b&gt;Förlorare: Kolarängskolan&lt;/b&gt;  Carina Haking, rektor: &quot;När det rör sig om så här stora pengar handlar det bara om tjänster. Två tredjedelar av min budget går till personalen. Det är klart att det blir konsekvenser för eleverna.&quot;
<b>Förlorare: Kolarängskolan</b> Carina Haking, rektor: "När det rör sig om så här stora pengar handlar det bara om tjänster. Två tredjedelar av min budget går till personalen. Det är klart att det blir konsekvenser för eleverna."
Det är stora skillnader mellan Järfällas skolor. Det vill kommunen ändra på och inför ett system där pengar ska fördelas från skolor med goda förutsättningar till skolor som har det tuffare.

Men Robin Hood-modellen uppskattas inte av alla.
ANNONS

Pojkar. Elever som nyligen kommit till Sverige. Barn med skilda föräldrar. Det finns flera faktorer som påverkar hur bra någon klarar sig i skolan.

– Om vi tittar på forskning så vet vi att vissa elever har det svårare i skolan. Därför har vi tagit fram en modell för att öka likvärdigheten mellan skolorna, säger Eva Ullberg (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Sedan tidigare finns ett system för att fördela pengar mellan skolorna, men nu har politikerna beslutat att gå ett steg längre.

– Den modellen var inte tillräcklig träffsäker. Vi behövde en mer riktad metod för att nå de elever som bäst behöver mer resurser, säger Eva Ullberg.

I torsdags beslutade barn- och ungdomsnämnden om skolornas nya ersättningar för 2017. Det innebär ett golv för hur låga ersättningar skolorna kan få, men däremot inget tak.

De skolor med godast förutsättningar får 3500 kronor per elev och år. Medan den skolan som får mest, Tallbohovskolan, får 28 700 kronor per elev och år.

Totalt blir det stora pengar. Iljansbodaskolan får minst i den nya modellen med drygt 400 000 kronor, medan Tallbohov får nära 9,8 miljoner.

Oppositionen anser att skillnaderna blir för stora.

– Det slår orimligt hårt mot vissa skolor. Vi håller med att det ska finnas en socioekonomisk ersättning och vi håller med om kriterierna, men det här får för stora konsekvenser, säger oppositionsrådet Cecilia Löfgreen (M).

ANNONS

En skola som får sin ersättning minskad är Kolarängskolan. Från 7 500 kronor per elev och år till 4 146. Det blir nästan en 1 miljon mindre per år.

– Jag har varit med i några år och går inte i taket, men det är klart att det kommer att få konsekvenser. Pengarna motsvarar ungefär 1,5 lärartjänster, säger skolans rektor Carina Haking.

Det är upp till varje rektor att bestämma över skolans pengar. Carina Haking kommer till hösten se över vad hon kan göra för att eleverna ska påverkas så lite som möjligt.

– Det har alltid funnits ett system för att fördela pengar. Tanken är ju att öka likvärdigheten mellan skolorna. Det finns en pengapåse att dela på, men jag hade önskat att man lade till lite i påsen i stället för att minska ersättningen hos någon.

Den skola som får absolut mest i det nya systemet, både per elev och totalt är Tallbohovskolan. Här är Agneta Landin rektor.

– Pengar är till för att det ska bli förstärkning på skolor där det mest behövs. Men det vi får extra räcker nästan bara till för att täcka det underskott vi har i dag, säger hon.

Tallbohov dras nämligen sedan länge med ekonomiska problem. Anledningen är skolans svårighet att locka tillräckligt med elever. För små klasser betyder mindre i skolpeng och det skapar hål i budgeten.

Varje år går Tallbohov back.

– Så att vi får 2,9 miljoner extra äts upp av underskottet. I praktiken räcker inte pengarna jag får över ens till en halv lärartjänst, säger Agneta Landin.

De extra pengarna kan nog vara bra, menar hon, men Tallbohov behöver komma tillrätta med det som orsakar problemen – skolans dåliga rykte.

– Vår skola är bra. Föräldrarna är nöjda. Vi har inga problem med klotter och här är lugnt och inget stök. Vi har personal här som gör ett fantastiskt jobb. Jag är stolt över det vi åstadkommer, säger Agneta Landin.

Skolan skulle behöva kompenseras för elevbortfallet, men ska kommunen lyckas vända utveckling krävs också mer satsningar på hela området, menar Agneta Landin.

– Det är inte bara ekonomiska resurser som gör att skolor går bra. Vi har fantastisk personal, men vi behöver också förbättra vårt rykte och få föräldrar att sätta sina barn här.

Läs mer:

Hela listan: Så mycket får din skola.

Föräldraoro över krympta resurser.

Fakta

Så fördelas pengarna

Syftet med den nya modellen är att kompensera för skillnader mellan elevsammansättningen på olika skolor.

Skolorna får dela på 60 miljoner kronor.

Den skola som får minst är Iljansbodaskolan som får 416 500 kronor.

Den skola som får mest är Tallbohovskolan som får 9 758 056 kronor.

Den lägsta ersättningen som en skola kan få är 3 500 kronor per elev och läsår.

Det finns inget maxbelopp.

De variabler som modellen tar hänsyn till är:

* Kön

* Nyligen invandrad

* Högsta utbildning för vårdnadshavare

* Ekonomiskt bistånd inom familjen

* Om eleven bor med en eller båda vårdnadshavarna

Källa: Järfälla kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.