Skolorna i Sundbyberg näst sämst i länet

Sundbybergs skolor hamnar på plats 220 i en ny kommunranking.

– Det är inte ens ett F, det är streck, säger oppositionsrådet Mikael T Eriksson (M).

Lärarnas riksförbund står bakom rapporten som kom förra veckan. Elevers betyg, likvärdigheten mellan skolor, lärarnas löner och behörighet har slagits ihop till en kommunranking, där Sundbyberg hamnar på plats 220 av 290.

– Det är bara Botkyrka i Stockholms län som är sämre än Sundbyberg. Vi är sämre än Södertälje. Det är ett enormt underbetyg. Det är inte ens ett F, det är streck, säger oppositionsrådet Mikael T Eriksson (M).

Kategorin där Sundbyberg hamnar lägst är andel behöriga lärare. Av heltidsanställda har 65 procent lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

– Det är en utmaning när man ligger i en storstadsregion, det blir lätt en dragkamp om lärarna. Vi ligger högt när det gäller löner, vi får jobba ännu hårdare med det och med kompetensutveckling, säger Jesper Wiklund (V), ordförande i grundskolenämnden.

Eftersom både kommunala och fristående skolor ingår i mätningen tycker han dock att det är svårt att se var kommunen brister.

Mikael T Eriksson anser dock att skolpolitiken i Sundbyberg för ”flummig”.

– Den politiska ledningen inför gratis frukost och inviger nya skolor, men har en total blindhet inför skolresultaten. Det är för mycket flum. Inför tidigare betyg och anställ fler lärare i stället, säger han.

Jesper Wiklund svarar att man satsar på att få in legitimerade flerspråkiga lärare och att elevresultaten i Sundbyberg blir bättre.

Jan Hultgren på Lärarnas riksförbund Sundbyberg tror att nyckeln är behöriga lärare. En väg dit är höjda löner. Idag söker sig många lärare bort Sundbyberg för Stockholm, Solna och andra grannar med högre löner.

– Man måste man få upp behörigheten, även om det kostar. Viljan finns där men det händer inte så mycket. Vi har legat på ungefär samma plats i mätningarna år efter år, säger Jan Hultgren.

I fjol kom Sundbyberg på plats 259 när Lärarförbundet rankade landets kommuner.

Fakta

Var tredje väljer bort Sundbyberg

65 procent av grundskollärarna i Sundbyberg är legitimerade och behöriga i minst ett ämne.

66 procent av eleverna i åk 9 får godkänt i alla ämnen.

37 procent väljer bort Sundbyberg för friskolor eller skolor i andra kommuner.