Statistiken är sammanställd av SCB för svenskt Näringsliv.Foto: Elin Angvarson
Publicerad 14 februari 2019, kl. 05:00Uppdaterad 18 februari 2019, kl. 15:31
Riksdagen har beslutat att nationella proven ska bli mer styrande vid betygsättning. Trots det varierar slutbetygen jämfört med resultaten på nationella proven kraftigt på Östermalm visar Mitt i:s granskning.
De nationella proven ska bli mer styrande vid betygsättning och betygen ska sättas mer likvärdigt, det beslutade Riksdagen i november 2017.
Men hur mycket högre slutbetygen blir jämfört med resultaten på nationella proven varierar på Östermalms olika gymnasieskolor.
– Vi ser vissa tecken på att betygssättningen inte fungerar som den ska, ett av de tecknen är skillnader mellan betyg och resultat på nationella proven. När det är stora skillnader mellan skolor för samma år, då eleverna alltså gjort samma prov, är det konstigt, säger Christina Sandström, enhetschef på enheten för gymnasie- och vuxenutbildnignsstatistik på Skolverket.
”Hade inte läst kapitlet om statistik”
På Stockholms Idrottsgymnasium får 7,5 av 10 elever höjt slutbetyg i Matte jämfört med betyget eleven fick på nationella provet i samma ämne. Men det finns en förklaring till glappet, menar skolans rektor Johan von Gerber:
– Eleverna som genomförde nationella provet i matte hade inte läst kapitlet om statistik vid det tillfället, det gjorde att flera av dem fick F, vilket inte blev slutbetyget. Nationella proven hamnar ju inte alltid i slutet av terminen, säger Johan von Gerber, Rektor på Stockholms Idrottsgymnasium.
Johan von Gerber förklarar att lärarna på skolan tar hänsyn till resultatet på nationella proven, men att det inte bara är det resultatet som styr slutbetygen.
– Nationella provet bedömer inte hela elevens prestation, säger han.
”Arbetar med sambedömning”
På Östra Reals gymnasium har 1 av 10 elever fått höjt slutbetyg i både matte och engelska jämfört med de nationella proven.
– Vi förhåller oss till det regelverk vi får från Skolverket. Lokalt på skolan har vi ämneslag som arbetar med sambedömning för att stärka likvärdigheten. Vi analyserar och jämför satta betyg med resultaten på de nationella proven, skriver Östra Reals rektor Ann-Sofi Pettersson i ett mejl.
Granskningen baseras på skillnaderna mellan gymnasieelevers betyg och resultat på nationella proven för elevernas högsta kurser i matematik och engelska. Statistiken är sammanställd av SCB för svenskt Näringsliv och avser avgångselever vårterminen 2018.
I statistiken finns ett bortfall med nationella provresultat som inte finns registrerade hos SCB. För var tredje klass är det färre än 50 procent av eleverna som har inrapporterade resultat, för var sjätte klass är det färre än 10 procent som har inrapporterade resultat.
Totalt har 164 gymnasieskolor i Stockholm granskats.
Andel elever som höjdes i slutbetyg efter nationella provet
Andel elever i avgångsklasser på gymnasieskolor som fick ett högre ämnesbetyg än resultatet på det nationella provet vårterminen 2018. Vi har i urvalet enbart tagit med de skolor som hade minst 30 elever med inrapporterat resultat.
Östermalm
Stockholms Idrottsgymnasium
Engelska: –
Matte: 75 procent
Hermods gymnasium
Engelska: 46 procent
Matte: 48 procent
Thoren Innovation School
Engelska: 24 procent
Matte: –
Victor Rydberg gymnasium Jarlaplan
Engelska: 16 procent
Matte: 21 procent
Östra Reals gymnasium
Engelska: 13 procent
Matte: 11 procent
Campus Manilla
Engelska: 5 procent
Matte: 40 procent
Tyska skolan hade för få provdeltagare för att vara med i granskningen.