ANNONS

Skolpersonal frias från fönsterolycka

En före detta rektor på Aspnässkolan i Järfälla, liksom en lärare, frias från ansvar för att tre barn föll ut genom ett skolfönster och skadade sig 2009.
ANNONS

Två pojkar och en flicka föll den 24 augusti 2009 från ett fönster på andra våningen på Aspnässkolan och skad­ade sig.

Åklagaren lade först ned förundersökningen om arbetsmiljöbrott och vållande av kroppsskada. Efter överklagan återupptogs förun­dersökningen och i juni 2011 väcktes åtal mot en före detta rektor och en lärare på skolan.

Attunda tingsrätt har kommit fram till att rektorn inte hade arbetsmiljöansvaret för fönstersäkerheten i Aspnässkolan.

Även om rektorn hade haft arbetsmiljöansvaret hade hon inte kunnat fällas eftersom det inte är bevisat att hon åsidosatt ansvaret, enligt rätten.

Även läraren frias. Lärar­en­ hade arbetsmiljöansvar i tillsynen i klassen, enligt rätten som ändå friar eftersom det inte är bevisat att läraren åsidosatt sitt arbetsmiljöansvar.

Barnen hade begärt 110 000, 105 000 respektive 148 400 kronor i skadestånd. Den friande domen innebär att barnen, som är 5, 6 och 7 år, inte får något skadestånd.

Trots den friande domen tycker åklagaren Lotten Loberg fortfarande att den förra rektorn har ett arbetsmiljöansvar och var skyldig att bedöma risken att någon kunde trilla ut genom fönstret.

Rektorn hade ansvaret trots att hon inte längre jobbade kvar i skolan, anser Loberg, och jämför med om någon skadar sig på en maskin där någon plockat bort ett skydd.

– Då har den som plockat bort skyddet ansvar, säger Lotten Loberg som i förra veckan inte bestämt om hon ska överklaga.

ANNONS

Rektorns offentlige försvarare, advokat Martina Hansson, hade i början av förra veckan inte hunnit med prata med sin klient.

– Jag utgår från att hon (fd rektorn) är lättad.

Bengt Bråstad är lärarens advokat.

– Hon tycker det är fantastiskt skönt att hon kan börja jobba igen.

Anna Cieslak är ombud för de tre barnen:

– Föräldrarna är fruktansvärt besvikna.

Fortfarande finns möjlig­­het för barnen och föräld­rar­na att begära skadestånd av kommunen, då i en ny process, enligt Anna Cieslak.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.