ANNONS

Skolplaceringarna upprör föräldrarna

Föräldrar rasar mot skolplaceringarna i Täby kyrkby.

Nu har de krävt ett möte med ansvariga politiker och överklagat kommunens beslut.
ANNONS

I mitten av februari skrev Lokaltidningen Mitt i Täby om det hårda trycket på skolor i Täby kyrkby, främst Byleskolan. Nu är skolplaceringarna klara.

Som väntat tvingas barn i ett antal familjer gå i andra skolor än deras syskon, då andra haft förtur på grund av den relativa närhetsprincipen.

Åtta familjer har nu krävt ett möte med ansvariga politiker. De vill se åtgärder inför höstterminen och vill ha svar på varför Täby agerar annorlunda än andra kommuner. Sollentuna och Lidingö använder sig exempelvis av syskonförtur framför närhet. Enligt Täby tillåter inte skollagen det. I kväll träffar föräldrarna politikerna.

– Då kan vi förklara hur den här relativa närhetsprincipen och skollagen fungerar, säger Eva Wittbom (FP), barn- och grundskolenämndens ordförande.

Mats Granqvists tvillingdöttrar får inte gå i Byleskolan som deras äldre syskon – trots att de endast bor tio meter från skolan. Nu överklagar de kommunens beslut till Skolväsendets överklagandenämnd och Förvaltningsrätten, då de anser att elevernas avstånd till Byleskolan inte beaktats.

Flickorna har 1 200 meter till Midgårdsskolan där de blivit placerade. Två andra elever som har fått plats på Byleskolan har 1 210 meter respektive 1 225 meter till Midgårdsskolan, men drygt 500 meter till Byleskolan.

– Mina barns skolväg skulle bli 1 200 meter kortare om de fick gå i Byleskolan. Ingen av de elever som kommunen nu har antagit till Byleskolan får en större förkortning av sin skolväg än så, säger Mats Granqvist.

Eva Wittbom förstår att det måste kännas tungt, men så tolkar kommunen skollagen och placeringsbesluten kommer inte att göras om.

– Hur vi än vrider och vänder så uppstår det absurda avvägningar. Det enda sättet att lösa det här problemet är att se till att det finns tillräckligt med platser där det behövs, säger hon.

ANNONS
ANNONS