ANNONS

Skolplanscherna får nytt liv

Djur och natur, kaffeplantage och bibliska händelser är några av motiven på Grödinge hembygdsförenings utställning.
Djur och natur, kaffeplantage och bibliska händelser är några av motiven på Grödinge hembygdsförenings utställning.
Skolplanscherna kommer från en tid då läroböckerna mest bestod av text. Planscherna var då en pedagogisk finess.

I dag upptäcker allt fler att de gamla skolplanscherna är vackra konstverk.
ANNONS

Gunilla Giertz kommer ihåg lektionerna på Uringe skola i Grödinge i början av 50-talet.

– Det var spännande när man fick gå till kartrummet för att hämta skolplanscherna. De användes till exempel i kristendomskunskapen, i naturkunskapen eller när vi hade historia, säger Gunilla som ingår i hembygdsföreningens föremålsgrupp.

Nu ska Grödinge hembygdsförening visa delar av sin samling i utställningen ”Skolplanscher vi minns”.

Planscherna kommer från nedlagda Uringe skola och Olberga skola. Men Gunilla Giertz och hennes jämnåriga minns mer från skoltiden.

– Första året hade vi med oss mat hemifrån. Men där i början av 50-talet började kommunen servera skolfrukost, säger hon.

Därför kommer helgens besökare vid Vasastugan i Vårsta också att kunna köpa skolfrukost á la 50-tal. På tallriken finns en smörgås med prickig korv, en med ost och ett knäckebröd med rårivna morötter. Precis som Gunilla minns skolfrukosten. Utställningen ”Skolplanscher vi minns” blir ett stycke hembygdshistoria och ett stycke konstutställning.

I dag har de lärt sig att skolplanscherna de tittade på med barns ögon inte sällan gjordes av uppburna konstnärer. Bakom dem fanns namn som Julius Kronenborg, Bruno Liljefors och Olle Hjortzberg. Till utställningen hör information om skolplanschernas upphovsmän.

– Det blir en resa tillbaka i tiden med mer kunskap, säger Gunilla.

Skolplanscherna som länge samlat damm har tillsammans med industrilampor blivit trendiga prydnader i exempelvis kök på 2010-talet.

ANNONS

Restaurang Volt på Östermalm hängde skolplanscher på väggarna när de öppnade för något år sedan.

– Nu har vi låtit en illustratör göra en tolkning av skolplanscherna istället. Skolplanscherna har blivit väldigt populära och vanliga. De finns att köpa lite överallt, förklarar delägaren Johan Bengtsson.

ANNONS