Ny skolrankning: Järfälla nära botten i länet

Järfälla får bottenplacering i länet i Lärarnas riksförbunds nya rankning.
Järfälla får bottenplacering i länet i Lärarnas riksförbunds nya rankning.
Enligt Lärarnas riksförbund tar deras nya undersökning bättre hänsyn till kommunernas olika förutsättningar.
Järfälla placerar sig nära botten bland länets kommuner.

Varje år slås det fast vilken kommun som är bäst i Sverige på det ena eller det andra. Bästa skolkommun är inget undantag.

Men Lärarnas Riksförbund har vädrat att det inte är oproblematiskt att jämföra kommuner utan att ta hänsyn till deras olika förutsättningar.

De menar att de nu gjort skolrankning som gör just detta. Samtidigt gör de inte anspråk på att göra den ultimata rankningen.

Fyra viktiga delar

De tittar på fyra aspekter av den svenska skolan: Undervisningskostnad per elev, lärarlöner, lärarbehörighet samt elevresultat.

Alexander fick nog – möt mannen som bakom Lärarmarschen

 

När det gäller betyg, som baseras på meritvärdena från årskurs nio, är det Salem som hamnar i topp, medan Järfälla kommer på 21:a plats. Högst andel behöriga lärare hittar man i Sundbyberg och de bästa lärarlönerna går att hitta i Stockholms kommun, som faktiskt är bäst i Sverige.

Bäst i länet – sjua i Sverige

Den högsta kostnaden per elev hittar man i Danderyd, medan Järfälla kommer på plats nio. Alla dessa variabler slås sedan ihop till en total placering.

I topp hittar man Nacka, på plats sju i hela Sverige. Järfälla kommer först på plats 23 i länet, med bara Lidingö, Ekerö och Nynäshamn bakom sig.


Järfälla nära botten

Länets kommuner sorterade efter variablerna ”undervisningskostnad per elev”, ”lärarlöner”, ”lärarbehörighet” samt ”elevresultat”. Klicka på rubrikerna för att se var din kommun hamnar inom respektive del.

Placeringarna gäller för hela Sverige. 

Källa: Lärarnas Riksförbund