Ny skolrankning: Lidingö i länets bottenstrid

undervisning, genre
Gällande betyg går det hyfsat för Lidingö, enligt den nya rankingen.
Sämst på behöriga lärare och låga lärarlöner – Lidingö finns i bottenstriden i Lärarnas riksförbunds nya skolrankning.
Bäst gör ön i från sig vad gäller betyg.

Varje år slås det fast vilken kommun som är bäst i Sverige på det ena eller det andra. Bästa skolkommun är inget undantag.

Enligt Lärarnas riksförbund är problematiskt att jämföra kommuner utan att ta hänsyn till deras olika förutsättningar. De menar att de nu gjort skolrankning som gör just detta. Samtidigt gör de inte anspråk på att göra den ultimata rankningen.

Fyra viktiga delar

De tittar på fyra aspekter av den svenska skolan: Undervisningskostnad per elev, lärarlöner, lärarbehörighet samt elevresultat.

När det gäller betyg, som baseras på meritvärdena från årskurs nio, är det Salem som hamnar i topp. Högst andel behöriga lärare hittar man i Sundbyberg och de bästa lärarlönerna går att hitta i Stockholms kommun, som faktiskt är bäst i Sverige.

Trea från botten

För Lidingö går det inget vidare enligt rankingen. När de olika variablerna i rankingen vägts samman till en total placering  hamnar Lidingö en tredjeplats – från botten.

Så här har det gått för öns skolor enligt några av de mätta kriterierna:

  • Gällande betyg rankas man på plats 37 i landet, vilket gör att ön placerar sig i den övre halvan även i länet, på plats åtta.
  • Gällande andel behöriga lärare är Lidingö enligt rankingen sämst i länet. Här hamnar man på plats 268 av landets alla kommuner.
  • Lärarnas löner hör också till de sämre i länet. Rankingen planerar lärarlönerna på ön på plats 20, sexa från botten av de 26 rankade kommunerna i länet.

Bäst i länet blev Nacka kommun och sämst Nynäshamn.


Nacka bäst i länet

Länets kommuner sorterade efter variablerna ”undervisningskostnad per elev”, ”lärarlöner”, ”lärarbehörighet” samt ”elevresultat”. Klicka på rubrikerna för att se var din kommun hamnar inom respektive del.

Placeringarna gäller för hela Sverige. 

Källa: Lärarnas Riksförbund