ANNONS

Skolsköterska i Sumpan utsedd till svensk hjälte

Israa Abdali från Sollentuna Svensk hjälte för sitt engagemang för Syrien
Israa Abdali har mött mycket död och lidande under sina resor till Syrien, men också kärlek och glädje.
Skolsköterskan Israa Abdali tröttnade på omvärldens bristande engagemang för Syrien.
Därför startade hon en egen hjälporganisation som nu skeppat iväg åtta containrar med kläder och förnödenheter till Syrien.
Nu är hon en av vinnarna i Svenska hjältar-galan den 18 december.
ANNONS

– Det var verkligen inte något jag förväntat mig. ”Jag?”, tänkte jag. Jag ser mig inte som en hjälte, säger 29-åriga skolsköterskan Israa.

Allt började 2015 när Israa, som är född i Sverige men har rötter i Syrien, åkte till Lesbos för att hjälpa till att ta emot flyktingarna som strömmade till Grekland från krigsdrabbade länder via Turkiet.

– Vi tog emot dem på en strand. De kom i gummibåtar. Ibland kapsejsade de och jag fick göra hjärt- lungräddning på massor av barn.

Såg katastrofen med egna ögon

Efter det började Israa åka fram och tillbaka. Hon hjälpte flyktingar som kom till Grekland, och när hon var hemma hjälpte hon nyanlända.

– Jag tänkte att om folk flyr på det här sättet så betyder det att de har det ännu värre där de kommer ifrån.

Israa bestämde sig för att åka dit, till områden inga andra vågade ge sig in i, och se med egna ögon.

– Det var total kris. Katastrof. Jag kunde inte fatta. När jag kom hem igen tänkte jag att antingen sitter jag och gråter över situationen, eller så gör jag något åt den, säger hon.

Israa Abdali från Sollentuna Svensk hjälte för sitt engagemang för Syrien

Israa jobbar som skolsköterska på Viktor Rydbergs skola i Sundbyberg. Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet

Startade containerprojekt

ANNONS

Israa valde det senare. Hon la upp ett Facebook-inlägg som fick stor spridning, fick sitta i Nyhetsmorgon i tv och intervjuades av tidningar.

Det var då hon startade stiftelsen Stand With Syria och drog igång sitt första ”containerprojekt”. Varje dag efter jobbet ägnade hon sex timmar åt att samla ihop gåvor från privatpersoner och företag för att ta med sig till behövande i Syrien. Hon fick möjlighet att låna ett lager gratis av ett företag och flera frivilliga hjälpte henne med sortering.

– Jag kan inte sådant egentligen. Jag är bara en vanlig sjuksköterska som tycker om att baka. Men  det blev sjukt stort och jag fick jättemycket hjälp och företag och privatpersoner började skänka pengar och saker, säger hon.

Har skickat sin åttonde container

Hennes engagemang blev ett heltidsjobb, men Israa har dessutom både haft ett vanligt jobb och genomgått sin specialistutbildning till distriktssjuksköterska parallellt med volontärarbetet, och arbetar i dag som skolsköterska på Viktor Rydbergs skola i Sundbyberg.

Nu har Stand With Syria precis skickat sin åttonde container med kläder, hygienartiklar och medicinsk utrustning från Sverige till Syrien och även satt igång årets vinterprojekt. Dessutom har Israa sett till att 20 containrar med mat, vattenflaskor och kaminer har skickats från Turkiet till de krisdrabbade områdena.

”Det känns stort, fantastiskt”

I dag, onsdag, blir det officiellt att Israa är en av vinnarna i Svenska hjältar-galan som sänds den 18 december på TV3, Viaplay, Viafree och aftonbladet.se.

På galan hyllas sju svenskar för sitt mod och civilkurage i sju olika hjältekategorier. Vinnarna presenteras en om dagen med start i dag och först ut är alltså Israa Abdali som får pris i en helt nyinstiftad kategori: ”Årets svenska hjälte i världen”.

Israa Abdali från Sollentuna Svensk hjälte för sitt engagemang för Syrien

I dag blev det offentligt att Israa är vinnare i kategorin ”Svenska hjältar i världen”. Priset får hon ta emot på Svenska hjältar-galan den 18 mars. Foto: Mohammad Issa

– En ny kategori, det känns stort. Och det känns fantastiskt att få en bekräftelse på att man gör något bra och viktigt, säger Israa.