Min lokala hjälte

Skolstart för 505 sexåringar

Mira Håkansson, Dennis Lantz och Yahya Al-Sammarraie är fulla av förväntan inför skolstarten på Stocksundsskolan.
Mira Håkansson, Dennis Lantz och Yahya Al-Sammarraie är fulla av förväntan inför skolstarten på Stocksundsskolan.
Pirrigt, roligt och förväntansfullt. Nu är det skolstart för Danderyds 505 stycken sexåringar.

Nästan alla barn fick sitt förstahandsval till förskoleklasserna.

– Jag har längtat efter att börja skolan hela sommaren, men jag visste inte att det skulle vara så här jobbigt. Man måste räcka upp handen jättelänge innan man får prata, det är jobbigt, säger Mira Håkansson.

Hon och kompisarna Dennis Lantz och Yahya Al-Sammarraie håller på att skolas in på Stocksundsskolan. De berättar ivrigt om höstens förväntningar. Alla vill de lära sig om hur kroppen fungerar.

– När min pappa kommer bultar mitt hjärta. Det är så mycket viktigt i min hjärna. Jo, jag vill lära mig om kroppen. Det svarta i magen är där all mat kommer ut, säger Mira Håkansson.

– Jag tycker också att det är jätteroligt med kroppen. Jag har längtat efter att börja skolan för jag älskar pingis och fotboll, säger Yahya Al-Sammarraie.

Dennis Lantz visar stolt upp sin väv som han gjort.

– Den tar två dagar att göra. Det är kul att väva, det blir så fina prydnader, förklarar han.

I höst börjar 50 barn förskoleklass på Stocksundsskolan. Totalt är det 505 sexåringar som börjar skolan nu, varav 95 barn börjar i friskolornas förskoleklasser.

Alla utom fem barn, som valt Baldersskolan, fick sitt förstahandsval. Det är första gången som Baldersskolan har fler sökanden än platser.

Till årskurs sju var det dock fler elever, 40 stycken, som inte fick sitt förstahandsval.

På lärarfronten konstaterar kommunen att flertalet lärare kommer att vara behöriga, även om kommunen precis som i övriga landet får jobba med att rekrytera fler lärare nu på sommaren jämfört med för några år sedan.

På Stocksundsskolan och Långängsskolan är alla lärare behöriga.

– Det ser bra ut jämfört med övriga landet. Vi har bara en olegitimerad lärare, en vikarie, som håller på att utbilda sig, säger rektor Marie Altenberg.