Efter skolstrejken: Nu samlar Gudrun pensionärerna för klimatet

Efter Gretas skolstrejk: Gudrun Schyman och pensinärerna sluter upp för klimatet
Gudrun Schyman har blivit klimataktivist.
Först barnen – sedan pensionärerna. På lördag hålls ännu ett upprop för klimatet, den här gången i Kungsträdgården i Stockholm.
– Vi kan inte bara hålla högtidstal om ungdomarna, vi måste vara med och ta vårt ansvar, säger Gudrun Schyman.

På lördag eftermiddag tar pensionärer runt om i landet tåget till Stockholm för att vara med och klimatmanifestera i Kungsträdgården.

Efter skolstrejken med Greta Thunberg i spetsen tycker Gudrun Schyman, som är en av initiativtagarna, att det är hög tid att den äldre generationen höjer sina röster och stöttar ungdomarna i kampen för klimatet. Hon kräver politiska krafttag för att rädda planeten som barn och barnbarn ska ärva.

– Vi kan inte hålla på och hålla högtidstal om att det är ungdomarna som är vår framtid, vi måste vara med och ta vårt ansvar. Det spelar roll och är ett sätt att påverka och vara en del av demokratin, säger Gudrun Schyman, som nyligen lämnade posten som partiledare för Feministiskt initiativ.

Vi är lika fria som ungdomarna, vi behöver inte vara rädda

Gudrun Schyman

Stötta över generationerna

Hon är tillsammans med föreningen Fria pensionärer initiativtagare till manifestationen som går under namnet Fria pensionärer tågar för klimatet. Tanken föddes en januaridag runt ett köksbord i Simrishamn.

Gudrun Schyman säger att de som har varit med förr också måste göra något – vara med och bygga broar över generationerna så att fler ställer krav på politikerna.

– Vi har haft stark framtidstro men har varit med och sett den utveckling som tagit oss till en situation som äventyrar hela framtiden. Men vi är lika fria som ungdomarna, vi behöver inte vara rädda.

Fakta

Skolstrejk för klimatet

Greta Thunbergs solitära klimatstrejk utanför Riksdagshuset i Stockholm 2018 blev startskottet på ett världsomfattande klimatengagemang bland unga.

Organisationen Friday for future bildades och hittills har ungdomar i 139 länder deltagit i klimatstrejker på fredagar minst en gång.

Den största skolstrejken för klimatet hittills hölls den15 mars 2019, då över 1,6 miljoner unga demonstrerade runt om i världen. I Sverige deltog drygt 25 000 skolungdomar.

Källa: Fridays for future

Vi har känt varandra i 40 år och tågat förr: mot uranbrytning, kärnkraft och kärnvapen

Gudrun Schyman

Att det är till Stockholm pensionärerna tar tåget har bland annat att göra med att det var så det gick till förr, säger Gudrun Schyman:

– Historiskt sett tågade man till Stockholm och framförde sin sak. Vi har känt varandra i 40 år och tågat förr: mot uranbrytning, kärnkraft och kärnvapen.

Hon tycker att pensionärerna är en viktig grupp i civilsamhället och att kraven de ställer kan påverka i ett större perspektiv.

– Om man listar de största miljöbovarna bland företag så är vi pensionärer med och äger dem genom pensionsfonder. Om vi sätter fart och agerar är vi en tillräckligt starkt grupp för att påverka.

Tal, sång och musik

En rad talare och artister kommer delta i den partipolitiskt obundna manifestationen som äger rum lördag 6 maj klockan 15 i Kungsträdgården. Bland annat den före detta ärkebiskopen KG Hammar, Gudrun Schyman själv och tidigare framtidsministern Kristina Persson kommer att tala. På scen uppträder bland andra Arja Saijonmaa och Kajsa Grytt & Malena Jönsson.

I evenemanget på Facebook har hittills drygt 300 personer anmält att de kommer att delta och 1 900 visat intresse för att vara med. Och även om det är pensionärernas initiativ så spelar det ingen roll hur gammal du är – alla är välkomna.

– Jag vet att det, förutom från Simrishamn, kommer folk från Malmö, Lund och Göteborg, men också väster- och norrifrån. Vi ska fylla hela Kungsträdgården, det är tanken, säger Gudrun Schyman.

Fakta

Fria pensionärer tågar för klimatet

 • Datum & tid:  Lördag 6 april klockan 15-18.
 • Plats: Kungsträdgården, Stockholm.
 • Talare:
  KG Hammar, före detta ärkebiskop
  Gudrun Schyman
  Gunno Gunnmo, före detta länspolismästare
  Steinar Winther Christensen, ledare för Besteforeldrenes Klimaaksjon
  Frida Eklund, talesperson Föräldravrålet
  Karin Sundby, ordförande Klimatriksdagen
  Staffan Laestadius, forskare/författare
  Caroline Krook, biskop em.
  Kerstin Lönngren, talesperson för Grand-Panthers
  Kristina Persson, före detta framtidsminister
  Anders Wijkman, författare, samhällsdebattör och f.d politiker
  Suzanne Osten, regissör
  Carolina Moretti, riksstyrelseledamot Fältbiologerna
 • Artiser:
  Marie Bergman
  Sångkören ”Teaterkören Fredag”
  Kajsa Grytt & Malena Jönsson
  Reidar Jönsson
  Anders Linder
  Monica & Carl Axel Dominique
  Lena Hoel Aldén
  Arja Saijonmaa
  Stina Bengs/ Jonathan Lewald , Artister för Fred
 • Här är evenemangets sida på Facebook.