ANNONS

Skoltävling spårade ur i jätteslagsmål

En idrottstävling mellan fyra innerstadsskolor spårade ur i ett stort slagsmål på Zinkensdamms IP på tisdagen.
En film visar hur ordningsvakter med batonger ryckte in för att stoppa bråket.
– Det var väldigt obehagligt, säger en person som fångade slagsmålet på film.
ANNONS

Elever från Kungsholmens gymnasium, Norra Real, Östra Real och Södra Latin hade samlats på Zinkensdamms IP på tisdagen för att delta i den årliga tävlingen Läroverksfejden.

Ordningsvakter drog batong

I samband med en fotbollsmatch uppstod tumult, efter att elever från en av skolorna skolan ”stulit” motståndarnas maskot. Flera elever från de två skolorna drabbade samman i ett stort slagsmål medan andra elever försökte ta sig ifrån platsen. En film visar hur flera ordningsvakter med batong ryckte in för att stoppa bråket.

Innan tumultet ska ett antal bengaler ha kastats in på arenan.

En person på plats beskriver händelsen som ”väldigt obehaglig”.

– Jag tror inte att slagsmålet hade kunnat stoppas om inte vakterna varit på plats, säger personen som fångade slagsmålet på film.

Efter skolbråket: ”Det är en supporterkultur”

 

ANNONS

Brott mot ordningslagen

Polisen ryckte ut efter att ordningsvakterna larmat om bråket, men när patrullen kom till platsen var bråket över och fotbollsmatchen kunde fortsätta, uppger kommunpolisen på Södermalm. En anmälan om brott mot ordningslagen upprättades, med anledning av bengalbränningen.

Enligt uppgifter till polisen var det elever från Norra Real och Östra Real som deltog i bråket. Ingen ska ha skadats i samband med händelsen.

”Tar avstånd”

Mitt i har varit i kontakt med Läroverksfejdens ordförande Dustin Zojaji, som säger att organisationen ”fördömer och tar avstånd från all användning av våld och andra brottsliga gärningar”.

– Vi har väldigt strikta regler för evenemanget och har jobbat mycket förebyggande. Vi tittade bland annat igenom allas väskor innan de gick in, säger Dustin Zojaji och tillägger att organisationen misstänker att bengalerna kastades in utifrån arenan. 

Läroverksfejden kommer att polisanmäla händelsen.

– De vi vet har varit inblandade kommer att stängas av från kommande evenemang. Vi kommer också att gå ut med information till deltagarna i dag eller imorgon. Vi tar absolut avstånd från det som hände, säger han.

Fakta

Har arrangerats i tio år

Läroverksfejden har arrangerats i tio år. Varje år tävlar innerstadsskolorna Östra Real, Norra Real, Södra Latin och Kungsholmens gymnasium i bland annat idrott och retorik.

Deltagarna är mellan 15-19 år gamla.

Källa: Läroverksfejden
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.