ANNONS

Skoltoaletterna stinker av urin

Mer än varannan skoltoalett luktar kiss eller saknar handtvål. Det blev resultatet när kommunens 27 grundskolor inspekterades. Värst var situationen i Tullinge.
ANNONS

Botkyrkas skoltoaletter måste bli renare. När hygienutrymmena inspekterades av kommunens miljöenhet upptäcktes brister i städning och underhåll på 16 av de 27 grundskolorna.

– Städningen har nu åtgärdats i samtliga fall, men vi kommer att göra stickprover under året för att kontrollera att det består, säger Ingrid Molinder, tillförordnad miljöchef på kommunen.

Men det bristande underhållet, som försvårar städningen av både toaletter och duschar, kommer att ta längre tid att komma till rätta med.

Bakgrunden till undersökningen är rapporter från Skolverket och Barnombudsmannen, som visar att många elever håller sig hela dagen eftersom de undviker smutsiga skoltoaletter. Följden är bland annat ökad risk för urinvägsinfektion.

Av sju granskade skolor i Tullinge hade fem så allvarliga brister att kommunen där kommer att göra mer omfattande uppföljningar. En av dem är Tullingebergsskolan där Jeanette Ohlsson är rektor.

– Jag har tagit upp det här med städbolaget som fått göra om sin städning. Nu görs en storsatsning och runt sportlovet ska alla toaletter totalrenoveras, säger hon.

Efter inspektionen har kommunen inlett ett arbete med att förbättra lokalerna.

– Dels är det viktigt att gå över städrutinerna. Dessutom har resurser avsatts för renovering av de skolor där det finns behov, säger Anette Hedlin, utbildningsförvaltningens områdeschef i Tullinge.

ANNONS
Fakta

Bäst och sämst

Sämst hygien: Brunnaskolan, Karsby International School, Banslättsskolan, Eklidsskolan, Parkhemsskolan, Trädgårdsstadsskolan och Tullingebergskolan.

Inga brister: Hammerstaskolan, Falkbergsskolan, Olberga skola, Botkyrka friskola, Gryningeskolan, Kunskapsskolan och Sverigefinska skolan.

Källa: Botkyrka kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.