Skoltrötta ungdomar sökes

Patricia Karlsson och Niclas Hammarström är båda coacher i Stargate-projektet.
Patricia Karlsson och Niclas Hammarström är båda coacher i Stargate-projektet.
Gustav Melin, 18, tröttnade på gymnasiet och hoppade av. Nu deltar han i Stargate, ett nytt projekt i Sollentuna där skoltrötta ungdomar får hjälp tillbaka till skola eller jobb.

– Det här är ett växan­de problem, säger projektledaren Maria Netz.

Precis före jul bestämde sig Gustav Melin för att hoppa av gymnasiet. Det var inte utan vånda.

– Mina föräldrar blev inte direkt glada. Men jag hade tröttnat på skolan. Ämnena var tråkiga och motivationen saknades. Första tanken var att plugga på distans via en folkhögskola, men jag hittade ingen skola jag gillade, säger han.

Nu ägnar han dagarna åt sina två passioner, att lära sig programmering på egen hand samt att följa de amerikanska primärvalen. Gustav Melin är långt ifrån ensam om sin situation. I slutet av 2000-talet stod över 100 000 svenska ungdomar mellan 16 och 25 helt utanför både arbets- marknad och skola, enligt Ungdomsstyrelsen.

– Till slut tvingade mina föräldrar mig att gå och träffa en studievägledare, säger Gustav Melin.

Hos studievägledaren blev han tipsad om Stargate, ett nytt projekt i Sollentuna där unga får hjälp tillbaka till jobb eller skola

– Jag vill jobba med att tillverka dataspel och många i den bransch-en är självlärda. Alla vuxna säger bara att jag måste gå klart gymnasiet för att sedan plugga på högskola. Jag hade ingen att prata med om det förrän nu, säger Gustav Melin.

Nu sitter han i en soffa bredvid coachen Niclas Hammarström.

– Vi tror inte att det finns lata människor, bara omotiverade. Här hos oss ska man hitta det som är kul. För många ungdomar är det första gången de själva får chansen att välja vad de vill göra, säger han.

Gustav Melin ska nu tillsammans med ett antal andra ungdomar i samma situation få motivation och utmaningar via coachning, studiebesök och övningar inom entreprenörskap. Kontakten ska vara i allt från 14 dagar till 5 månader.

Tanken är att olika instanser både inom och utanför kommunorganisationen ska känna till och rekommendera projektet när de kommer i kontakt med ungdomar som hoppat av gymnasiet.

– Vi ska också hitta ungdomar på egen hand med hjälp av det jag kallar gerillamarknadsföring, bland annat facebook, Vi har sett behovet av att snabbt få hjälp. När åren går och man inte kommer ut finns det en risk att man blir isolerad och hamnar i ett utanförskap, säger Maria Netz.

Det här är första gången som den ideella föreningen Communicare driver ett projekt i Stockholm, berättar hon

– Vi har verksamhet i bland annat Värmland och Dalarna. Problemen är desamma, det spelar ingen roll var ifrån du kommer eller om du kommer från en rik eller fattig familj, säger hon.

För kommunen, som står för en del av finansieringen, innebär projektet en möjlighet att fånga in ungdomar som fallit mellan stolarna.

– I dag har vi väldigt dålig koll på hur stor den här gruppen är. Skolorna ska rapportera in alla avhopp, men är alldeles för dåliga på det och det måste vi bli bättre på, säger Anders Morin (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Fakta

Ville testa nya metoder

Stargate är ett projekt som riktar sig till Sollentunabor mellan 18 och 20 år som varken pluggar, jobbar eller är inskrivna vid arbetsförmedlingen.

Projektet drivs av den ideella föreningen Communicare som bildades i slutet av 90-talet av ett antal unga arbetsförmedlare som ville testa nya metoder att få ner en ökande ungdomsarbetslöshet.

Sollentuna kommun och Ungdomsstyrelsen står för finansieringen.