Skolverket bromskloss för att ge lärare fast tjänst

Anna Ågeby är besviken över att ha fått vänta åtta månader på sin lärarlegitimation.
Anna Ågeby är besviken över att ha fått vänta åtta månader på sin lärarlegitimation.
Ett 50-tal lärare har JO-anmält Skolverket för att de fått vänta alldeles för länge på sin legitimation. Oacceptabelt anser JO och riktar skarp kritik.

– Jag blir bara så irriterad, säger Anna Ågeby, som har väntat i åtta månader.

Spångabon Anna Ågeby är en av ett 50-tal personer i landet som har JO-anmält Skolverket för långsam handläggning av lärarlegitimation. Den är ett måste för att kunna styrka att man är behörig som lärare.

Anna Ågeby blev klar med sin förskollärarutbildning i februari förra året och i juli ansökte hon om lärarlegitimationen. Då fick hon höra att handläggningstiden var cirka fyra månader.

Nu har det gått åtta månader – men Anna Ågeby har ännu inte fått någon legitimation.

– Det senaste är att det kan ta runt ett år, men jag har inte hört något från Skolverket, säger hon.

Utan legitimationen kan hon inte bli fast anställd på den förskola hon nu jobbar på i Järfälla.

– Jag jobbar nu som obehörig förskollärare ett halvår i taget, säger Anna Ågeby som har varit barnskötare i 15 år.

Men bristen på lärarlegitimation orsakar även andra problem. Utan fast anställning kan hon inte ta några lån.

– Och jag vet inte vad som händer med min anställning om jag blir svårt sjuk, säger hon.

– Personalen på Skolverket gör säkert så gott de kan. Men det är märkligt att myndigheten inte har fått bättre resurser för att klara anstormningen av alla ansökningar. Det här har ju satt många nyutexaminerade lärare i klistret.

Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket, beklagar att verket inte lever upp till kravet att handlägga ansökningar inom fyra månader. Anledningen till de långa väntetiderna är enligt honom bland annat att regeringen har ändrat reglerna, vilket har lett till en anhopning av ärenden.

– Vi har ett antal ärenden som tagit över ett år. Just nu har vi cirka 34 000 ansökningar som ska behandlas av de drygt 200 000 vi har fått in sedan kravet på lärarlegitimationer infördes. Flera av dem kan ha legat mellan sex och nio månader, säger Mattias Rogert.

I början av januari i år riktade JO kritik mot Skolverket för de långa handläggningstiderna. JO ser allvarligt på problemen.

– Det kan dessutom finnas ett stort mörkertal eftersom många fler än de som har anmält Skolverket väntar på sina lärarlegitimationer, säger Beatrice Blylod, jurist på JO.

Från och med den 1 juli i år är kravet på lärarlegitimation tänkt att gälla fullt ut. Då får endast legitimerade lärare och förskollärare sätta betyg och ansvara för undervisningen.