Sköndal nära att få en fritidsgård

Möjligheterna att öppna en fritidsgård på Sköndalsskolan när lokalerna byggts om undersöks just nu av Farsta stadsdels-förvaltning.

Tills dess kommer Sköndalshallen att fungera som en tillfällig lösning.

I april ställde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet återigen krav på att det ska finnas en fritidsgård i Sköndal, som i övriga stadsdelar.

– Sköndal har ingen egen högstadieskola, ungdomarna är utspridda på en massa ställen. Då är det ännu viktigare att de får en samlingsplats. Det finns en del ungdomar som drar runt där som inte har så mycket att göra, säger Gunnar Sandell (S), som är vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Ungdomsverksamheten i Sköndalshallen är ett samarbete med Sköndals IK och kommer att vara på fredagskvällar under hösten.

Gunnar Sandell tycker att den tillfälliga lösningen är ett steg i rätt riktning men att det kan vara problematiskt att använda sig av en idrottshall.

– Det får inte vara för inriktat mot idrottsaktiviteter, ungdomar som är intresserade av det har redan gått dit, säger han.

Men Inger Norman, chef för avdelningen barn och ungdom inom stadsdelsför­valtningen, betonar att det inte bara kommer att handla­ om idrott eftersom ungdomarna själva ska vara med och planera verksamheten.

– Det här är ett intressant försök. Lokalerna är inte optimala, utrymmet med kafeterian utanför hallarna är för små, men det får man ordna genom att flytta på grejer, säger hon.

Diskussionerna om att Sköndal har saknat en ungdomsgård sedan den förra lades ner för några år sedan blossade upp igen i augusti förra året. Då skadade en 4-årig flicka händerna svårt när en sprängladdning exploderade på en förskola. Misstankarna riktades mot en 15-årig pojke och en 18-årig man, innan förundersökningen lades ner i brist på bevis.

Det är ännu inte klart när renoveringen av Sköndalsskolan är klar och samarbetet kan komma igång.

Fakta

Ungdomsgårdar i Farsta

Det finns sex fritidsgård­ar för ungdomar i området.

Fem riktar sig mot årskurs sex till nio: Hörnet i Gubbängen, Morris i Hökarängen, Fagersjös fritidsgård, Västboda i centrala Farsta och Forsängen i Farsta strand. Dessutom finns Tuben i Farsta centrum, som riktar sig mot årskurs nio och gymnasiet.

Källa: Farsta

stadsdelsförvaltning