Barn i Sköndal stämde träff för att slåss

Unga som träffas för att slåss får inspiration i sociala medier. Bilden är en genrebild.
Unga som träffas för att slåss får inspiration i sociala medier. Bilden är en genrebild.
Barn i Sköndal har stämt träff för att slåss inför publik – ett fenomen som spritt sig i Stockholm under den senaste tiden.
Nu hjälps skolor och polis åt att sätta stopp för slagsmålen.

Den här veckan får föräldrar till barn i Sköndalsskolan och Sandåkraskolan brev från skolorna. Där berättar skolledningarna att barn från området stämt träff för så kallad manning. Det är riggade slagsmål inför publik. De som vill delta eller heja på stämmer träff vid en viss tid och plats.

Föräldrar uppmanas att vara uppmärksamma på problemet. Polisen är också inkopplad.

– Vi fick vet det här tidigare i veckan. Områdespoliserna har redan varit ute i skolorna och pratat med företrädare för dem. Vi ska också komma tillbaka till skolorna, för att prata med femmorna och sexorna i klassrummen, säger Farstapolisen Henrik Garzon.

Fenomenet manning verkar just nu sprida sig bland elever i Stockholmsområdet. Slagsmål har arrangerats i Ekerö, Bromma och Vällingby  och polisen misstänker att ungdomar där har tvingats delta. Filmer visar vilda och mycket våldsamma slagsmål.

– Det här sprider sig genom sociala medier. Ungdomarna inspirerar varandra, säger Henrik Garzon.

Anna Paladini, biträdande rektor på Sköndalsskolan, betonar att det inte finns några uppgifter om att barn i Sköndal har blivit hotade att delta.

– Det vi vet är att de stämt träff för slagsmål. Vi började med att kontakta föräldrar till elever som var inblandade. Nu skickar vi också ut brev till alla föräldrar, för att informera om det som hänt, säger hon.

Ingen ska pekas ut

Anna Paladini välkomnar samarbetet med polisen. Hon är dock noga med att inga barn ska behöva känna sig utpekade när polisen kommer till klassrummen.

– Tanken är att polisen ska prata med dem om lag och rätt och berätta om hur polisen arbetar. De ska inte hålla föreläsningar om manning. Sedan kan ju ämnet komma upp ändå, när barnen ställer frågor, säger hon.

Ingen polisutredning

Någon polisutredning kommer inte att göras, säger Henrik Garzon.

– Det här är egentligen inget polisiärt problem, det är ju väldigt unga barn så det är en fråga för skola och socialtjänst. Men vi hjälper gärna till att få bukt med det här.