Sköndalsborna: Vi vill ha fler krogar

Birgitta Åberg och Elsie Schüler har båda bott i Sköndal i över 50 år.
Birgitta Åberg och Elsie Schüler har båda bott i Sköndal i över 50 år.
Restauranger och kaféer. Det var svaret när Lokaltidningen Mitt i frågade läsarna 
vad de saknar mest i Sköndal.
Men några planer på att bygga ut Sköndals centrum för den växande befolkningen finns inte.

Sköndal växer snabbast i Farstaområdet, men ­hänger utbudet med?

– När jag flyttade hit 1959 fanns det post, färghandel, blomsteraffär och fiskaaffär i centrum. Det saknar jag. Jag åker till Farsta för där har de mera affärer, säger Elsie Schüler.

Vi möter henne på torget i Sköndals centrum tillsammans med väninnan Birgitta Åberg – som tycker att allt är bra som det är.

– Det är trevligt och lagom stort. Det behöver inte vara för mycket, säger hon.

”Det är trevligt och lagom stort. Det behöver inte vara för mycket.”

Birgitta Åberg

Sköndals centrum rymmer onekligen en hel del på liten yta: Bibliotek, bank, vårdcentral, mataffär, spelbutik, frisörer och ett par restauranger.

Men är det tillräckligt i en stadsdel som växer så det knakar? I Lilla Sköndal byggs det fortfarande för fullt. Det ska bli 500 bostäder när det är klart.

Växer ikapp Hökarängen

Inflyttningen gjorde att Sköndal stod för hälften av folkökningen i Farsta stadsdelsområde under 2016.

Med 8 892 invånare vid årsskiftet är stadsdelen snart ifatt ­Hökarängen.

Jämför man utbud ligger dock Sköndal en bra bit efter grannen på andra sidan vägen – åtminstone vad gäller kaféer och restauranger.

Mitt i:s läsare tycks hålla med. När vi frågade i en enkät på vår Facebooksida vad som saknas mest i området, hamnade just restauranger i topp, följt av kaféer och fler/större mataffärer.

– Sköndal är en lite sovande stadsdel, konstaterar småbarnspappan Kristofer.

Fastighetsägaren har inga planer

Mitt i Söderort ringde ägaren till Sköndals centrum, Stena fastigheter, för att höra hur de ser på ökningen av invånare och centrumets framtid. Ambitionen tycks vara att hålla nuvarande lokaler uthyrda.

– Vi har inga planer i dagsläget på att bygga ut. För att bygga ut eller förändra i centrumet behövs bygglov. Vi har tidigare fått negativt besked till en smärre utbyggnad och ser därför inte att det i dagsläget är möjligt, ­säger Elise Berggren, kommunikatör på Stena fastigheter.

”För att bygga ut eller förändra i centrumet behövs bygglov”

Elise Berggren, Stena fastigheter

Men centrum är ju inte allt. När stiftelsen Stora Sköndal drar igång sitt jättebygge med 4 000-6 000 bostäder, då borde det väl finnas plats för en del annat också?

Jodå, redan i höst invigs kaféet i renoverade Kristinagården med utsikt mot Drevviken. Lunchrestaurangen Magnolia renoveras också och ska i framtiden bli en á la carte-restaurang med kvällsöppet, enligt stiftelsens marknads- och kommunikationschef Lena Hjälmrud.


Laila Eriksson tillsammans med barnen Tobias, 10,5 år och Linnéa, 9 år.
Foto: Tilda Groschopp


Ett bageri och någon form av verksamhet i den gamla panncentralen ingår också i de tidiga planerna för området.

Butiker då? Sedan flera år finns planer på att Willys och Plantagen ska öppna på en ny handelsplats vid infarten till Sköndal. Byggstart tycks dock vara långt borta.

– Det stämmer att vi vill öppna och vi jobbar fortfarande med det läget. Men det är inte helt klart än att det blir så. Vi är ganska långtifrån att kunna säga när det blir av, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

”Det stämmer att vi vill öppna och vi jobbar fortfarande med det läget”

Johanna Eurén, Willys

Utveckling och förändring i alla ära – ett av skälen till att bo i Sköndal är väl just att det är lite lugnare. Nästan en tiondel av de som svarade i läsarenkäten saknar ingenting alls.

Laila Eriksson, som vi träffar i Sköndal, håller med.

– Allt finns här; apotek, en bra mataffär med supertrevlig personal, en bibbla – och inget systembolag.

Fotnot: Några läsare har reagerat på att skolor inte fanns med som alternativ i enkäten. Vi vet att skolbristen engagerar många och vi kommer garanterat att skriva mer om det framöver. I den här artikeln fokuserade vi på kommersiella verksamheter.