ANNONS

Sköndalsskolans krav till politikerna: konstgräs

"Vi vill ha konstgräs" är det tydliga budskapet från eleverna på Sköndalsskolan.
"Vi vill ha konstgräs" är det tydliga budskapet från eleverna på Sköndalsskolan.
Radhus byggs på grönområdet där elever på Sköndalsskolan brukade leka och ha idrott. Nu önskar elever, lärare och föräldrar att förlusten av parken ska kompenseras med en konstgräsplan.
ANNONS

I december gick Sköndalföräldrarna Henrik Anemyr och Åsa Nordin ut med ett öppet brev till Farstas politiker. Deras önskan: konstgräs på Sköndals bollplan.

Bakgrunden är att det byggs radhus på grönområdet utmed Perstorpsvägen, strax söder om Sköndalsskolan och bollplanen, vilket gör att barn och unga i området framöver endast kommer att ha gruset på Sköndals bollplan att tillgå för utomhusaktiviteter.

– De har tagit vårt grönområde och då vill vi att de lägger konstgräs på bollplanen, säger Henrik Anemyr, som sedan 2015 varit drivande i frågan.

Svårare att ha idrott

Henrik Boestad är idrottslärare på Sköndalsskolan och berättar att idrottsundervisningen fått lida av att grönytan försvunnit.

– När det regnat på grusplanen är det omöjligt för oss att ha idrottslektion ute. Det skulle vara revolutionerande bra om vi kunde få konstgräs, säger han.

Bilden till vänster: Henrik Anemyr och idrottsläraren Henrik Boestad. Bilden till höger: Åsa Nordin. Henrik Anemyr och Åsa Nordin, som båda har barn på Sköndalsskolan, skrev i december ett öppet brev till Farstas politiker om behovet av konstgräs på Sköndals bollplan.

”Helt galet att ingen gör något”

Henrik Anemyr och Åsa Nordin har båda barn på Sköndalsskolan. Henrik är dessutom engagerad i Sköndals IK som tränare. Båda två ser många fördelar med att lägga konstgräs på bollplanen.

– Skolan kan använda planen dagtid, fritids kan vara här, fotbollsklubben kan ha träningar och matcher här och ungarna gå kan hit när som helst. Förutsättningarna finns redan, det finns stängsel och belysning, allt är klappat och klart, säger Henrik Anemyr.

ANNONS

När byggandet av radhusen var i planeringsfasen diskuterades det att den förlorade grönytan skulle kompenseras med att konstgräs anlades på bollplanen – så har det inte blivit.

– Nu när radhusen snart står klara tycker vi att det är dags att det händer något. Grusplanen kunde haft konstgräs vid det här laget. En konstgräsplan skulle gagna många kommande generationer. Det är helt galet att ingen gör något, säger Åsa Nordin.

Utöver medborgarförslaget har Henrik och Åsa även startat en namninsamling som i skrivande stund har 120 namnunderskrifter.

Regniga dagar är det omöjligt att ha idrottslektioner på gruset på Sköndals bollplan, berättar idrottsläraren Henrik Boestad.

Så säger eleverna

Eleverna Einar Anemyr och Sonja Brännström i 5A på Sköndalsskolan tycker att det är tråkigt att de inte längre kan vara på grönområdet, där de tidigare brukade vistas på raster, efter skolan och på loven.

– Nu måste vi ta oss till Sandåkras konstgräs om vi vill lattja fotboll på kvällarna, säger Einar.

Vad skulle det betyda för er om ni fick konstgräs på grusplanen?

– Det skulle vara superkul. Vi skulle röra oss mer på rasterna i stället för att sitta still, säger Sonja.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.