ANNONS

Skönhetsrådet gillar nya planen för Persikan

"Norra Torget". Illustration: Sweco.
"Norra Torget". Illustration: Sweco.
Modellskiss inlagd i flygfoto från nordöst. Illustration: Stockholm stad.
Modellskiss inlagd i flygfoto från nordöst. Illustration: Stockholm stad.
För ett år sedan sågade de planerna längs med fotknölarna. Men nu ger Skönhetsrådet tummen upp för det nya bostadsområdet Persikan på östra Södermalm.
ANNONS

För ungefär ett år sedan var Skönhetsrådet mycket kritiskt till planförslaget för bostadsområdet Persikan, där 1160 bostäder ska byggas där bland annat SL:s bussgarage ligger i dag. Kritiken var bland annat att husen var alltför olika i karaktär och att de var för höga.

Men nu hörs andra tongångar från Skönhetsrådet. Ändringar har gjorts som fallit rådet i smaken, bland annat att det är en minskad brokighet och sänkta höjder på bebyggelsen. Att man kan gå från Bondegatan till Tegelviksgatan utan att gå i trappor gillas även och att det finns principer för hur husen ska se ut med exempel socklar, takfot och takkupor enligt stenstadens typologi.

Stadsbyggnadsnämnden förväntas godkänna planerna i slutet av 2016. Byggstart för Persikan blir tidigast 2018.

 

Fakta

1 160 bostäder

Persikan består av sju nya stadskvarter med totalt ca 1 160 lägenheter, både hyres- och bostadsrätter. Två nya förskolor, en ny park, lokaler i kvarterens bottenvåningar för butiker, bland annat en större livsmedelsbutik, och annan service föreslås också.

Stockholms stad projektleder arbetet. Byggherrar är Seniorgården, Folkhem, SKB, Einar Mattson, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Veidekke, Wallfast och JM.

Byggstart planeras år 2018.

Källa: Stockholm stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.