ANNONS

Skönhetsrådet: Husen i Kälvesta blir för höga

Gatuvy från söder, enligt förslag till bebyggelse vid Björnmossevägen.
Gatuvy från söder, enligt förslag till bebyggelse vid Björnmossevägen.
De omdiskuterade planerna på flerfamiljshus på Björnmossevägen i Kälvesta får tummen ned av skönhetsrådet. Husen är för höga och skulle påverka stadsmiljön negativt, anser rådet.
ANNONS

Det förslag till detaljplan som skönhetsrådet tagit ställning till rör ett projekt som innefattar ett antal flerfamiljshus med sammanlagt 357 lägenheter samt cirka 28 radhus.

Husen är tänkta att ligga vid Björnmossevägen, som samtidigt flyttas ett 20-tal meter österut. Bygget har blivit möjligt tack vare att en tidigare luftburen kraftledning grävts ned.

”Fyra våningar möjligt”

Men i ett yttrande riktar rådet kritik mot den planerade utformningen:

”Skönhetsrådet anser att fyra våningar är fullt möjligt, men att husen om sex våningar i förslagets södra del blir alltför massiva och kommer att påverka stadsmiljön negativt.”

Rådet påpekar även att samspelet mellan skalor är av avgörande betydelse om man placerar flerbostadsbebyggelse i ett befintligt småhusområde.

Stark kritik

Bostadsprojektet i Kälvesta har väckt starkt motstånd bland många boende i området, vilket Mitt i har rapporterat om tidigare.

Och kritiken har haft effekt. I förra veckan meddelade stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) att detaljplanen ska arbetas om.

ANNONS

– Vi vill att det här bearbetas rejält, att man funderar över både gestaltning och volym och att man tar större hänsyn till omgivningen än vad man hittills gjort, sa han då till Mitt i.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.