Skönhetsrådet sågar nya planer för Råcksta

Så här såg det ut när Råckstas nya bostadsområde började växa fram under sommaren 2014.
Så här såg det ut när Råckstas nya bostadsområde började växa fram under sommaren 2014.
En ny bygglovsansökan i Råcksta sågas av Skönhetsrådet.

– Det är en överexploatering utan dess like och en människoovärdig miljö, säger rådets sekreterare Henrik Nerlund till DN.

Bygget av nya bostäder i Råcksta är i full gång. Ett av de byggnationer som inte har kommit i gång än är husen närmast Bergslagsvägen.

Enligt detaljplanen är tanken att det ska bli radhus av holländsk modell här, alla olika med en skyddad atriumgård.

Nu har en ny bygglovsansökan lämnats in. Det nya förslaget är att bygga en L-formad länga med 200 lägenheter i tre plan.

– Vi blev chockade över att ett så intressant och högkvalitativt projekt har förvandlats till något så hemskt, säger Henrik Nerlund, Skönhetsrådets sekreterare, till DN.

Enligt bygglovsansökan blir byggnadens södra fasad en parkeringsplats i stället för en grönyta med träd och trädgårdarna ersätts av inglasade gårdar.

– Det är en överexploatering utan dess like och en människoovärdig miljö. I stället för Vällingby parkstad blir det Vällingby parkeringsstad. Detaljplanen har tänjts till oigenkännlighet, säger Henrik Nerlund.

Skönhetsrådet skriver i sitt yttrande att de förutsätter att ett bearbetat förslag tas fram som tar sin utgångspunkt i detaljplanens andra och som ger en acceptabel boendemiljö.