Skönhetsrådet sågar höga hus i Vårberg

Nils Lundgren och Marie-Louise Falk; Laxholmens samfällighet;många grannar förbannade för byggplaner; skärholmen;byggplaner;vårberg;söderholmsskolan;Laxholmsbacken;Örnholmsbrinken;Vårbergsvägen;stockholm;foto Åsa Sommarström
Kritiska radhusägare: Nils Lundgren och Marie-Louise Falk.
Nils Lundgren motsätter sig bygget av höga hus i Söderholmen i Vårberg
Nils Lundgren vid den omtyckta gröna plätten i korsningen Örnholmsbrinken-Vårbergsvägen.
Radhus- och villaägare protesterar nu mot de sjuvåningshus som planeras i området runt Söderholmsskolan.
Skönhetsrådet gör också tummen ner.

Från sitt vardagsrumsfönster på Örnholmsbrinken har Nils Lundgren en hänförande utsikt över både Mälaren och delar av Vårberg. Bakom höga lövträd skymtar Söderholmsskolan med sin fotbollsplan fram.

Om några år kan den utsikten förändras. Staden planerar sex bostadshus på fotbollsplanen vid Söderholmsgränd. De blir sju våningar höga.

– Det är för högt. Det bryter karaktären på hela området. Nu går en fallande linje från Vårberg centrum, med sina höghus, till radhusen i vårt område och villorna nere vid vattnet. Den förstörs om husen blir för höga, säger Nils Lundgren.

Han och ytterligare 115 radhusägare i kvarteret Laxholmen har skickat en lista till stadsbyggnadskontoret där de protesterar mot stadens förslag till ny detaljplan för Söderholmen, som området runt Söderholmsskolan heter.

Det är de inte ensamma om. Ytterligare 40 yttranden kom in från andra som bor i området, innan samrådstiden gick ut den 17 oktober.

– Vårt krav är att husen ska vara högst tre–fyra våningar höga, säger Nils Lundgren.

Skönhetsrådet håller med

Och de får stöd av Skönhetsrådet, som avstyrker den föreslagna detaljplanen.

– Husen kommer att skjuta upp ur området och vara högre än de på andra sidan Vårbergsvägen. Det bryter en norm som rått sedan 40-talet, säger Henrik Nerlund vid Skönhetsrådet, som också är kritisk till att de planerade husen är placerade så att de bryter den fria vandringslinjen från Vårberg centrum ner till Mälarens vatten.

Vi tar en promenad genom från Nils Lundgrens radhus högt upp på Örnholmsbrinken ner till Söderholmsgränd och fotbollsplanen där en del av husen planeras. Strax intill bor Peter Thorell i ett radhus.

– Jag hade tänkt att bygga en balkong men jag tror jag hoppar över det, säger han skämtsamt.

De närmsta bostadshusen hamnar, enligt planerna, cirka 30 meter från hans radhus. Men det är inte närheten som stör honom, utan just höjden.

”De blir som en mur mot resten av stadsdelen”, säger Nils Lundgren om husen som ska byggas i korsningen Vårbergsvägen-Söderholmsgränd.       Foto Åsa Sommarström

Och det planeras fler höga hus i området. I korsningen Söderholmsgränd-Vårbergsvägen vill staden bygga flerbostadshus som blir mellan tre och sju våningar höga. Vi tar en promenad dit också, och Nils förklarar att han kommer att sakna den fria sikten.

– De blir som en mur mot resten av stadsdelen. Dessutom hamnar husen väldigt tätt inpå ett litet grönområde där folk till exempel brukar grilla, säger Nils Lundgren.

Färre p-platser

De som skrivit på protestlistan är också kritiska till att två gångtunnlar försvinner och  till att p-platserna blir färre, samtidigt som invånarna blir fler.

– De verkar ha glömt bort att folk har bil! Jag förstår inte hur de tänkt, säger Marie-Louise Falk, som också bor i området och stannar till för en pratstund.

På stadsbyggnadskontoret berättar handläggaren Pontus Bodén att man nu ska samla ihop alla synpunkter.

– Vi tar till oss alla synpunkter som kommit in genom  samråd och remisser och jobbar vidare med detaljplaneförslaget. Vi är glada att så många engagerar sig, säger han.

Detaljplanen är tänkt att bli klar under 2018.

Fakta

Tyck till om byggplanerna

Projektet Söderholmen är en del av Fokus Skärholmen, som innebär att  6 300 bostäder ska byggas i Skärholmens stadsdel. Vad tycker du om planerna i ditt område? Hör av dig till sodert@mitti.se eller gör ett inlägg på Mitt i Söderort Skärholmens Facebooksida.