”Skönt att allt är så nytt”

Evan och Mariam är jätteglada för sin nya lägenhet på Fittjaterrassen. De är bland de första att flytta in i de första bostadsrätterna någonsin i Fittja.
Evan och Mariam är jätteglada för sin nya lägenhet på Fittjaterrassen. De är bland de första att flytta in i de första bostadsrätterna någonsin i Fittja.
Till våren ska allt vara klart i området.
Till våren ska allt vara klart i området.
De flesta lägenheterna var slutsålda innan de hade börjat byggas.

Nu börjar de första Fittjaborna flytta in på Fittjaterrassen.

– Vi ville fortsätta bo här i området, säger nygifta Evan och Mariam Shlemon.

Grävskopor dånar och byggnadsarbetare spikar upp panel på husväggarna mittemot. Inne i den lilla tvåan studsar ljuden mellan väggarna. De enda möblerna är fyra stolar som står uppställda i lägenhetens köksdel – bordet ligger fortfarande i en kartong på parkettgolvet.

– Jag var ju lite nervös och undrade hur det skulle se ut. Vi hade ju köpt något som inte fanns. Men nu jag är jättenöjd, säger Mariam Shlemon, 24.

– Ja, det är så skönt att allt är så nytt, säger Evan Shlemon, 29.

Det unga paret strålar när de visar runt i sitt nya hem. I juni gifte de sig och en månad senare fick de nycklarna till den 54 kvadratmeter stora lägenheten. Just nu bor de hemma hos Evans föräldrar på Forvägen.

– När sängen kommer flyttar vi in här. De sa i mitten av augusti, vi får väl ringa och fråga, säger Mariam.

Mariam har flyttat hit från Jönköping, Evan har alltid bott i Fittja. De letade först efter något att hyra, men det var svårt att hitta.

– Att det var nytt och att det var i Fittja gjorde att jag skrev upp mig på lägenheten i början av året. Vi ville fortsätta bo i Fittja, här finns mina föräldrar och mina kusiner, säger Evan.

Lägenheterna på Fittjaterrassen är de första bostadsrätterna som någonsin byggts i Fittja och de första nya bostäderna på 40 år. De såldes snabbt. Två månader efter att första spadtaget togs i september förra året fanns bara sex lägenheter kvar.

Många är nyfikna på de nya lägenheterna, berättar Evan och Mariam.

– I går var det en här som ville kolla hur det ser ut här inne, säger Mariam.

Evan och Mariam tillhör de första som flyttar in på Fittjaterrassen. Flera av grannlägenheterna i deras länga är också tomma, med enstaka möbler och kartonger i. Planlösningen är öppen med stora fönster. Det är parkettgolv i alla rum och vitvarorna är moderna. På en köksbänk står två vaser med blommor. I lägenheten intill står flyttkartonger huller om buller i de ljusa rummen.

Lägenheterna ovanpå är större, treor och fyror på 81 kvadratmeter i två våningar och här bor flera barnfamiljer. Några grannar är Fittjabor som nu ser chansen att köpa en egen lägenhet, som en investering. De har tagit chansen att köpa något nybyggt i sina egna kvarter.

Evan och Mariam planerar att bo kvar här i ett par år.

– Sedan när vi skaffar barn så får vi flytta vidare.

Fakta

62 nya bostadsrätter

Sextiotvå bostadsrätter, från tvåor på 45 kvadratmeter till sexor i två våningar på 121 kvadratmeter.

Hittills har ett 20-tal familjer flyttat in. De första flyttade in i juli, i september går nästa flyttlass till Fittjaterrassen. I oktober-november ska alla ha flyttat in.

Området beräknas vara helt klart i början av nästa år.

Källa: Hemgården