ANNONS

Skörda i rabatten – den är redan planterad

13-15 ungdomar planterade i somras över 200 växter, buskar och träd.
13-15 ungdomar planterade i somras över 200 växter, buskar och träd.
13-15 ungdomar planterade i somras över 200 växter, buskar och träd.
13-15 ungdomar planterade i somras över 200 växter, buskar och träd.
Har du också observerat att det gror i rabatterna runt om i Hallonbergen? Då har du inte sett fel. Och det är fritt fram att skörda det som finns.
Bakom stadsodlingsprojektet Hallonlandet i Hallonbergen står Mehdi Nodehi, kommunen och ett gäng sommarjobbande ungdomar.
ANNONS

Sommaren 2017 förvandlades några av Hallonbergens outnyttjade områden till mini-stadsträdgårdar.

De som under tre veckor slet med att plantera grödor, buskar och träd var en grupp på 13-15 ungdomar under ledning av projektledare Mehdi Nodehi, i samarbete med kommunen. Projektet kallar de Hallonlandet i Hallonbergen.

”För att kunna värdesätta maten på bordet så måste man få en koppling till var den kommer i från.”

– Vi började med att diskutera värdet av närodlad mat, det är det som är framtiden. Att vi i dag importerar gurkor från Kina och Argentina är helt bisarrt. För att kunna värdesätta maten på bordet så måste man få en koppling till var den kommer i från. Att man kan odla maten i rabatten utanför sitt hem, det är så fascinerande och det var det vi försökte förmedla, säger Mehdi Nodehi.

Alla får skörda

Totalt har över 200 buskar, träd, örter och andra ätliga växter, skänkta från Hornbach, satts ner i jorden och vid Hallonbergen bollplan (punkt nummer 2 på kartan) har man planterat ett helt gäng hallonbuskar där man nu kan plocka hösthallon. Det är även skördedags på flera andra platser och det är fritt fram att ta för sig berättar Mehdi Nodehi.

”Vi valde centrala plaster där folk promenerar, joggar och rör sig.”

Odlingarna är utspridda på sex olika plaster i Hallonbergen, allt på kommunens mark. Bland annat kommer man kunna skörda krusbär, örter, blåbär och 17 andra ätliga växter i en övergiven rabatt i närheten av busstorget i Hallonbergen centrum. 

– Vi valde centrala plaster där folk promenerar, joggar och rör sig och som också har bra förutsättningar för växterna med mycket sol och lite blåst.

(1) Hallonbergen centrum: Krusbär, blåbär, mynta, oregano, timjan, koriander och persilja. (2) Vid bollplanen: Sommar- och hösthallon, (3)Mittemot förskolan Stella Nova/Rissneleden 25:  Vinbär, Mini-kiwi, äppelträd och blåbär (4) I närheten av toppstugan: Körsbärsträd, äppelträd och vinbärsbuskar, (5) på gräsmattan: Rabarber, kapkrusbär, tomat, zuccini, örter, mini-kiwi, (6) Bakom lekplatsen bakom Hallonbergsvägen 23-27: Plommon, päron, körsbär och äppelträd.

ANNONS

Hoppas på skördefest

Många av buskarna och träden är unga och det kommer att dröja ett par år innan de bär några större mängder av frukt.

– Vi har ändå fått en bra skörd för att vara först året. Och jag har sett folk som plockar hallon, säger Mehdi Nodehi.

”Min vision är att få in stadsodling och närodling som ett ämne i skolan.”

Han hoppas att projektet kan fortsätta nästa år och att det även sprider sig likt små frön, till fler kommuner och stadsdelar ute i landet.

– Planen är att vi nästa år också ska ha en skördefest där ungdomarna har fått göra sylt av hallonen som de kan sälja. Då fattar man hela länken, var sylten på pannkakan kommer i från. Min vision är att få in stadsodling och närodling som ett ämne i skolan, säger Mehdi Nodehi.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.