Skördetid i folkets trädgård

Potatis, tomater och squash. Nu skördas de första frukterna av den nya gemen­sam­hets­träd­gården i Alby.

– Alla som vill kan dyka upp och hjälpa till, säger Agnes Fischer på Boodla som driver trädgården.

Hennes kollega Sofie Nuyts sätter en spade i marken vid Gula Villan i Alby och trycker till. Ur den torra jorden plockar hon upp en handfull potatisar. Potatisstånden står tätt i vad som så småningom ska bli en stor trädgård, öppen för alla.

Tillsammans driver Sofie och Agnes företaget Boodla, ett icke vinstdrivande företag med målet att skapa gemenskap mellan boende genom odling. I slutet av maj fick de tillstånd att börja bruka marken och flyttade hit från Subtopia. De är fortfarande helt till sig.

– Vi brukade gå förbi och drömma om att få hålla till här och när kommunen ville öppna Gula Villan så kom de till oss, säger Agnes Fischer.

Intill potatisstånden ligger kolonilotter med squash, ärtor och vackra blommor. Det är boende i Fittja, Alby och Masmo som sköter om lotterna och tanken är att de ska bli fler nästa säsong. Lite längre bort ligger en odling som tillhör Green Revolution – en förening med 20–25-åringar från området.

Tanken är att marken ska bestå av en del privata lotter, en del skol- och organisationslotter och en del gemensamhetsträdgård. I år blev det smygstart med mestadels potatis eftersom de fick tillgång till marken så sent.

– Nästa vår ska vi satsa på riktigt. Vi har jättestora planer och vill utveckla en spännande trädgård. Vi håller på och skissar på ett växthus och vill få igång bevattningssystem, säger Sofie Nuyts som också hoppas få till ett samarbete med koloniområdet i Alby.

Den som hjälper till i gemensamhetsträdgården får bokstavligen njuta frukterna av sitt arbete. I helgen anordnades potatisplockning. De som hjälpte till att ta upp potatisen fick ta med sig ett kilo hem. Annars är det bara att höra av sig, eller komma till Gula Villan på onsdagar mellan 12 och 14.

– Då kan alla som vill dyka upp och så gör vi tillsammans det som behöver göras. Förra veckan kom det en kille från båtklubben intill och hjälpte oss att spika, säger Agnes Fischer.

En försmak av hur det kan bli ser man i trädgården närmare huset. Där växer jordärtskockor, squash, bönor och tomater mot den solvarma stenen.

– Det är barnen på förskolan Ugglan i Alby som drivit upp tomatplantorna. De hade inte plats för alla så vi tog hand om dem, säger Agnes Fischer.

Sedan i våras kommer Sofie och Agnes till Ugglan en gång i veckan och odlar grönsaker med barnen.

– De är så entusiastiska och supernyfikna, säger Sofie.

Båda tycker att det är viktigt att barn får komma i kontakt med jorden och att se hur odling går till. Inte minst för att väcka ett intresse för miljön, säger Agnes Fischer.

– Hur ska man kunna fatta hållbara beslut om man aldrig har sett en mask?

Agnes Fischer och Sofie Nuytsdriver trädgården vid Gula Villan i Alby. Här får alla som vill hjälpa till att odla.

Nyskördade tomater.

Fakta

Grannsämja genom odling

Boodlas företagsidé är att genom odlande skapa möten mellan människor och väcka ett intresse för miljö och natur.

Kunderna hittills är fastighetsbolag och kommuner.

Bland annat har man dragit i gång odling på gårdarna på Forvägen i Fittja och i fjol hade man odlingar på Albyskolans tomt.