ANNONS

Skördetid på kolonilotten

x
Carina Engstrand, ordförande i Ängsnäs kolonilottsförening, har majs, zucchini, morötter och några salladshuvuden kvar att skörda innan lotten ska göras i ordning inför vintern.
Carina Engstrand, ordförande i Ängsnäs kolonilottsförening, har majs, zucchini, morötter och några salladshuvuden kvar att skörda innan lotten ska göras i ordning inför vintern.
Det är skördemånad på Ängsnäs koloniträdgårdar och medlemmarnas egna grödor dras upp ur jorden.

– Det man odlat själv är extra gott, säger Carina Engstrand, ordförande i kolonilottsföreningen.
ANNONS

Klargula ståtliga solrosor är det första man ser när man kliver igenom grinden på Ängsnäs koloniområde i Kallhäll. På de 87 lotterna samsas jordgubbsplantor med morötter, blommor med kronärtskockor. Vid Carina Engstrands lott, som hon delar med en annan medlem, välkomnar rosa kärleksört och mörklila riddarsporre. Olika sorters rubecca, luktärtor och edelweiss blommar också fortfarande.

– Blommor måste man ha, det är så fint att få plocka de första vårblommorna. Sen är det bra för humlor och fjärilar, säger Carina.

Snart ska lotten göras i ordning för vintern men än väntar majs, zucchini, morötter och några salladshuvuden på att bli skördade.

Odlingsintresset har hon haft sedan barnsben. Hennes föräldrar var bland de första som odlade på platsen där Ängsnäs koloniträdgård ligger. Själv har hon haft lott på Ängsnäs i ungefär åtta år, innan det hade hon en odlingslott på ett annat område.

– Gemenskapen är något av det bästa på det här området. Det är minst lika viktig som själva odlingen, säger Carina och berättar att föreningens cirka 50 medlemmar brukar träffas och grilla eller fika.

Vad hon odlar varierar lite från år till år. Att grannarna byter tips och frön är inte ovanligt.

– Vi får alltid nya idéer av varandra – både på vad man kan odla och på olika odlingstekniker. Vi är 13 olika nationaliteter på koloniområdet och det är jättespännande att lära sig av varandra.

Hennes egna skötseltips är att vattna med nässelvatten (vatten som brännässlor fått dra i) och lägga gräsklipp jorden.

– Det ger bra näring åt till exempel jordgubbar.

ANNONS

Jordgubbar är något som Carina absolut inte vill vara utan, inte heller morötter och sallad. I övrigt är hon inte sen att testa nya saker.

– I år har jag odlat snölök för första gången. Den var god och frisk, inte så skarp i smaken. Och så har jag testat en ny typ av majs, den är mindre och ska vara sötare än vanlig.

Det mesta från lotten äter hon när det är färskt.

– Det är ju så gott. Och extra gott när man odlat det själv.

Hon säger själv att hon är ”ganska dålig” på att ta vara på det hon odlar genom att lägga in och konservera. Men zucchini brukar hon skiva tunt och lägga in i ättikslag, ibland gör hon chutney av till exempel rabarber. Det sistnämnda har hon till och med skänkt efter att hon sett en efterlysning på Facebook – och fått en flaska saft på egen rabarber som tack.

– Rabarbern växer i mängder – jag hinner inte ta vara på allt själv, då är det bättre att någon annan gör det, säger hon.

”Det man odlat själv är extra gott.”

Fakta

Högsbosoppa hör till Carinas favoriter

Dela morötter i små bitar och riv lika mycket. Koka småbitarna i grönsaks- eller hönsbuljong tills de är mjuka. Mixa slätt.

Smält smör och fräs purjolök mjuk.

Red soppan med lite vetemjöl, häll i mer buljong och låt sjuda en stund. Tillsätt sedan de rivna morötterna, purjolök, grädde och crème fraiche. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.