Min lokala hjälte

Skördetid vid lotterna i Vårby

Olov Olsson och Lilly Hagström undersöker hur långt deras grödor kommit.
Olov Olsson och Lilly Hagström undersöker hur långt deras grödor kommit.
Bönor, vinbär, ärtor. Skördetiden är här och så även bland kolonilotterna i Vårby.

Här inspirerar odlarna varandra – och testar gärna nya grödor från olika länder.

Tomaterna är fortfarande gröna. En enda har en nyans av rött.

– De är snart mogna. Men mycket annat går att skörda nu, säger Lilly Hagström.

Hon är ordförande i Vårbacka odlingsförening, där 60 kolonilotter ligger tätt intill varandra i Vårby.

– Jag har haft lott i 26 år. Dels för att det är så roligt att hålla på med grödorna, dels för att jag får vara ute i friska luften varje dag.

Blommor varvas med grönsaker i hennes lott. Stora gula squashfrukter ligger under sina blad och spenaten är redo att plockas.

– En person här bredvid odlar indisk röd spenat. Det är så roligt att vi kan inspirera varandra.

En annan granne odlar vindruvor, för att använda bladen till vinbladsdolmar.

– Han satte en planta hos mig också. Så nästa år hoppas jag på vindruvor.

Lilly Hagström är bland de äldsta bland koloniodlarna. Hon gillar att yngre blandas med de äldre – och att många lottägare är från andra länder.

– Här finns odlare från Grekland, Polen och jag som kommer från Marocko, berättar Samir Radi, som råkar passera förbi.

Han har skaffat sin lott för att kunna odla olika blommor.

– Jag vill ha vackra blommor, och kunna sitta och fika med alla. Här finns blandade åldrar och från olika länder – det är supertrevligt.

En annan lottägare är Olov Olsson. Han pluggar kemi, och skaffade jordplätten för att kunna odla saker som går att äta.

– Jag gillar idén att kunna plocka min egen mat i stället för att köpa den i affären. Det ger en helt annan smakupplevelse. Sedan är det mycket avkopplande, att få använda händerna och inte bara huvudet.

I hans lott växer det mycket grönsaker som just nu är redo att ätas. Där finns bland annat ärtor, potatis och purjolök.

– Purjolök kan ligga i jorden tills snön kommer. Även jordärtskockor kan vara kvar i marken – de kan ligga ända till våren, menar Olov Olsson.

Såväl han som Lilly Hagström fryser in sina bär, så att de har att äta av under resten av året.

– Sedan kan jag ta fram och göra marmelad, sylt eller en paj, säger Lilly Hagström.

Andra saker som hon tar till vara på under vintern är rödbetor och gurka som hon lägger in.

Olov Olsson väljer framför allt att frysa in sina gula hallon, som han sedan använder för att göra milkshakes.

– Det gäller att frysa dem på plåtar först. Annars klibbar de bara ihop.

Jordärtskockorna bakar han i ugn med salt, peppar och olja. Eller använder till att göra soppa på.

– Jag har gjort chips också. Jag skivar dem tunt, och friterar dem i olja. Det blir supergott, säger Olov Olsson.

Jag gillar idén att kunna plocka min egen mat i stället för att köpa den.Olov olsson

Fakta

Lotterna har funnits sen 80-talet

Kolonilotterna i Vårby har funnits sedan 1986. Föreningen arrenderar marken av Huddinge kommun.

Att arrendera en lott kostar 500 kronor per år.

I Vårby är det just nu säsong för bland annat potatis, bönor, haricots verts, ärtor, hallon, tomater, vinbär och krusbär, pumpor och morötter.

Källa: Vårbacka odlingsförening