ANNONS

Hon är Sveriges bästa undersköterska – nu satsar hon på VM

Jonna Mjörnell, undersköterska från Upplands Väsby, tävlar i yrkes-VM i Ryssland 2019. Hon har redan vunnit yrkes-SM 2018.
Undersköterskan Jonna Mjörnell från Upplands Väsby tävlar i yrkes-VM. Hon jobbar på strokeavdelningen på Danderyd sjukhus.
Förra året utsågs Jonna Mjörnell till Sveriges bästa undersköterska. Nu ska hon till Kazan i Ryssland för att tävla om världsmästartiteln.
– Att få representera Sverige i ett yrke jag är stolt över ska bli väldigt spännande. Det är så häftigt och så stort!
ANNONS

Det fanns inget alternativ. Som femåring bestämde hon sig för att jobba inom vården och nu ska undersköterskan Jonna Mjörnell från Runby tävla i yrkes-VM i Ryssland.

– Jag tror egentligen anledningen till att jag kommit så långt är att jag älskar mitt yrke, jag tycker att det är viktigt. Jag vill hela tiden lära mig mer, inte bli bäst eller vinna guld, utan bli bäst för att kunna ge god vård till alla patienter.

Jobbar på Danderyds sjukhus

Till vardags jobbar Jonna Mjörnell som undersköterska på strokeavdelningen på Danderyds sjukhus.

– Man får så otroligt mycket tillbaka av att jobba inom vården. Det räcker med att någon säger tack så blir jag alldeles varm, det är en väldigt ball känsla faktiskt, säger hon.

Personlig träning och engelska

Världsmästerskapen består av fyra kategorier: Sjukhus, dagvård, boendevård och hemsjukvård. Undersköterskorna utgår från gestaltade vårdsituationer, möter patienter spelade av statister med olika sjukdomar och problem.

Sedan oktober förra året tränar Jonna Mjörnell med sin landslagscoach, pluggar och övar på sin engelska. Hon säger att hon aldrig varit särskit bekväm med att prata engelska, och eftersom det är ett så kommunikativt yrke är det viktigt hur man talar och vad man säger.

– Mycket har handlat om att gå igenom case på engelska, men sen har jag ju suttit i bilen och pratat engelska för mig själv också. Mycket kan man ju på svenska men när man gör det på engelska måste man nästan lära sig det på nytt.

Förutom språket tror hon att tidspressen blir en stor utmaning.

– Till vardags vill man ju att behovet ska styra över tiden, här handlar det om perfektion på en kort och begränsad tid. Jag tycker att det är så kul att sitta och prata med patienter, så där måste jag hitta balansen.

ANNONS

Yrkes-VM avgörs i Kazan, Ryssland den 22-27 augusti.

profil

Jonna Mjörnell

Ålder: 21 år.

Familj: Mamma, syskon, katter.

Bor: Runby i Upplands Väsby.

Intressen: Rider på Väsby ridklubb. Favorithästen heter Ronaldo.