ANNONS

Sköterskan Ylva: ”Håller i en människa som inte kan andas”

Ylva Norvinger arbetar som undersköterska på Capio Sankt Görans på Kungsholmen
Ylva Norvinger arbetar som undersköterska på Capio S:t Görans på Kungsholmen.
Undersköterskan Ylva Norvinger arbetar 12-timmarspass på intensiven på S:t Görans. Hon vårdar coronasjuka och känner oro för hur det här ska sluta.
– Jag står och håller i en människa som inte kan andas, säger hon.
ANNONS

Ylva Norvinger arbetar som undersköterska på intensivavdelningen på Capio S:t Görans på Kungsholmen. Den senaste tiden har trycket på sjukhuset ökat i och med coronaviruset.

I ett inlägg på Facebook beskriver hon hur det är att titta in i ögon som är mörka av skräck. Hur hon ropar genom sin tjocka varma mask: ”Var inte rädd. Vi ska hjälpa dig”.

– Jag hoppas att det är sant, skriver hon.

Beskriver läget på sjukhuset

Ylva Norvinger har tröttnat på alla som tror sig vara experter, hur statistik och beräkningar slängs ut till höger och vänster och att människor inte är tillräckligt källkritiska.

– Jag orkar inte bry mig längre. Jag står och håller i en människa som inte kan andas, skriver Ylva Norvinger.

Många människor har berörts av hennes beskrivning av situation på sjukhuset. Facebook-inlägget har i skrivande stund över 14 000 delningar.

I en del av inlägget beskriver hon hur det är att stå bredvid en person som inte har någon anhörig på plats, ingen vid sin sida, för att det är besöksförbud.

– Jag vill slita av mig masken för att vara den där människan och trösta innan sömnen kommer.

ANNONS

Svettas i sin plastbeklädnad

Men Ylva Norvinger är också rädd – som många andra.

– Jag vill inte ta hem det här till min familj.

Hon berättar också om hur en intubering går till, när patient har så svårt att andas att en tub stoppas in i halsen och kopplas till en respirator.

Jag svettas i min plastbeklädnad. Läkaren är snabb och säker, sjuksköterskan har full koll på sina läkemedel. Det här är ett kritiskt momentet då vi vet att vi alla kan bli smittade. Vi får också rapporterna om död vårdpersonal… Men vi kan inte tänka på det nu.

Ylva Norvinger skriver att hon läser igenom checklistan och hoppas på att patienten inte ska vara smittad – men sedan visar det sig att den är det. Hon berättar för patienten att hen ska få sova ett stund.

– Jag känner hur handen som håller mig krampaktigt slappnar av.

Långa och intensiva dagar

4–5 timmar senare tar hon av sig skyddsutrustningen för första gången och tar ett glas vatten. Kanske hinner hon med en snabb macka och ett toalettbesök.

– 15 minuter är inte så lång tid och vissa dagar är 15 minuter noll minuter. Sedan börjar det om.

I slutet av inlägget skriver hon att vårdpersonalens semester är inställd, att arbetstiderna revideras till 12-timmarspass och att skyddsutrustningen snart är slut.

– Det här är inte gnäll. Det här är min verklighet. Och det har bara börjat.

Men Ylva Norvinger är samtidigt tacksam för alla fina kollegor och alla andra som hjälper till – och för att hon och familjen är frisk.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.